Autorské čtení: Julya Rabinowich

Julya Rabinowich se narodila roku 1970 v Sovětském svazu, v dnešním Petrohradu, a ve věku 7 let se svou rodinou emigrovala do Vídně. Působí jako rakouská spisovatelka, malířka, dramatička a simultánní překladatelka. Jejími nejnovějšími romány jsou Krötenliebe (2016) a kniha pro mládež Dazwischen Ich. Za svá díla obdržela řadu cen, mimo jiné Wiener Frauenpreis (Vídeňské ocenění pro ženy) v roce 2014, cenu Luchs des Monats (Rys měsíce) za román Dazwischen Ich v roce 2016, rakouskou cenu za knihu pro děti a mládež a Oldenburskou cenu za knihu pro děti a mládež v roce 2017 a Cenu Friedricha Gerstäckera v roce 2018. Jeden z jejich předešlých románů – Herznovelle – se v létě dočká filmového zpracování.

Její kniha pro mládež Dazwischen Ich vypráví příběh mladé dívky Madiny, která se svou rodinou uprchne z oblasti válečného konfliktu do Rakouska. Autorka v knize poukazuje na výzvy, jakým jsou uprchlíci ve své nové vlasti vystaveni, i na to, kolik sil takový nový začátek stojí. Studentky a studenti v semináři Německá literatura autorské čtení Julye Rabinowich obsahově připravili a v jeho rámci na naší škole vyhodnotili i dotazník týkající se tématu uprchlíků.

Kromě toho jsme udělali bleskový průzkum názorů našich studentek a studentů na uprchlíky a vytvořili z něj krátké video. V návaznosti na autorské čtení pak proběhla diskuze o uprchlické krizi, se spoustou otázek na spisovatelku.