Exkurze – Edinburgh, 5.A

V předmaturitním ročníku mají studenti možnost vybrat si cíl školního výletu, protože žádné jiné výlety nejsou dopředu naplánované.

Třída 5A se rozhodla společně se svojí třídní učitelkou Ninou Speck využít tuto šanci a vydali se do hlavního města Skotska – Edinburghu.

Dvanáctého dubna jsme z Prahy doletěli přímým letem do Edinburghu. Let trval pouhé dvě hodiny a poté jsme se přesunuli do hostelu.

Hostel Belford, přestavěn z bývalého kostel, byl od centra vzdálen pouhé dva km, mohli jsme tedy do centra každý den chodit pěšky.

Náš pobyt jsme započali s Harry Potter prohlídkou , kterou naplánovala jedna ze studentek. Edinburgh byl důležitou součásti vzniku Harryho Pottra, jelikož převážná část knih byla zde napsána. Již při první procházce městem nám bylo jasné že toto město má v sobě speciální kouzlo, a proto se stalo inspirací pro mnoho autorů a umělců.

Další den jsme se během prohlídky dozvěděli mnoho, pro nás neznámé informace o Edinburghu.

Také jsme navštívili edinburské sklepení, kde jsme mohli být svědky nejtemnější momentů historie. Po této zábavné, ale zároveň napínavé prohlídce jsme si zasloužili pauzu. Každý mohl strávit svou pauzu, jak chtěl, někdo v kavárně, někdo v Second Handu a neposlední řadě v krámku se suvenýry.

Poslední den jsme zdodali „Calton Hill“, edinburskou nejviditelnější vyvýšeninu s výškou 103 m. Odsud jsme si mohli naposledy vychutnat výhled na toto krásné město, poté jsme se vydali na cestu domů.