OEGP členem mezinárodní sítě sdružení
„Le relais de la mémoire“

Od června 2022 je Rakouské gymnázium v Praze členem mezinárodní sítě sdružení „Le relais de la mémoire“.

Relais de la Mémoire Juniors je sdružení již více než dvacet let propojuje středoškolské studenty z několika evropských zemí (Francie, Německa, Belgie, Rakouska) s cílem podporovat mezigenerační dialog a přenášet historickou paměť. OEGP spolu s Gymnáziem Jana Nerudy (GJN) se nyní stávají součástí tohoto podnětného společenství.

Relais de la Mémoire organizuje dvakrát do roka čtyřdenní setkání, které se odehrává na půdě hostitelské školy. Studentky a studenti se na toto setkání zodpovědně připravují – každá delegace přijíždí se svým příspěvkem (např. referátem, videem, divadelní scénkou) na společné téma pro daný rok. Nyní se nechávají inspirovat tématem „žít a přežít v časech krize a války“. Hlavní téma se také projevuje v debatách s pamětníky, ve workshopech (divadelní, výtvarné, taneční, …) a při návštěvě místních památek. V neposlední řadě je setkání i milá společenská událost.

V listopadu 2022 odjela první delegace (složená ze 7 studentů) do Marseille.

Naše delegace připravila velmi zajímavý interaktivní deník o každodenním životě za komunismu v Československu, který si můžete prohlédnout kliknutím na odkaz níže.

https://online.fliphtml5.com/osmob/cvrj/?1668751513983#p=1

Během tohoto pobytu se navíc naši studenti mohli setkat a diskutovat s různými svědky válek a krizí XX. a XXI. století.

Diskutovali také (ve francouzštině, ale i němčině a angličtině) s ostatními studenty z jiných zemí, což byla silná a velmi obohacující zkušenost.