Matematici na cestách
ÖMO a NÁBOJ

Stejně jako v předchozím školním roce mělo Rakouské gymnázium v Praze opět zastoupení na Regionální soutěži pro pokročilé studenty (RWF) Rakouské matematické olympiády (ÖMO). Na soutěž do Obertraunu zamířilo pět účastníků z našeho kurzu olympiády, kteří již absolvovali přípravný den v Linci a úspěšně soutěžili v kurzu na OEGP. Pro Jakuba, Magdalénu, Mateie a Tomáše byla účast na soutěži v Horním Rakousku premiérou, zatímco Kilián jako „zkušený olympionik“ soutěžil již podruhé. Odměnou za čtyři hodiny soustředěného přemýšlení bylo opět tričko ÖMO a spousta jídla a pití.

NÁBOJ je matematická týmová soutěž. Týmy tvoří vždy pět studujících z jedné školy. Cílem je vyřešit během 120 minut co nejvíce úloh. Poprvé se tato soutěž uskutečnila v Bratislavě v roce 1998 a od té doby se stala velmi populární v jedenácti zemích.

Dne 21. dubna se této soutěže za OEGP zúčastnili za juniorský tým Anna, Markéta, Ondra, Štěpán a Tobiáš a za seniorský tým Jakub, Magdaléna, Matei, Štěpán a Tomáš.

V Rakousku tato soutěž probíhá ve Vídni, Linci, Villachu a Innsbrucku a v České republice v Praze a Opavě. Zatímco většina účastnic a účastníků musí absolvovat dalekou cestu, my z Prahy jsme měli tu výhodu, že jsme na soutěž do Top Hotelu na Chodově mohli pohodlně dojet městským autobusem. V roce 2023 se NÁBOJ poprvé po čtyřech letech konal opět jako prezenční soutěž. 

Doufáme, že to tak zůstane i v roce 2024 a my z OEGP budeme opět účastníky. : )