Relais de la mémoire

V roce 2022 se naše gymnázium připojilo ke Sdružení pro paměť deportovaných a odbojářů Evropy “Relais de la Mémoire Juniors”.

Sdružení zprostředkovává středoškolákům z 5 zemí kontakt s pamětníky druhé světové války, kteří přežili násilné činy (válečné zločiny, genocidy …).

Ve dnech 27. března až 2. dubna 2023 se dobrovolní členové tohoto sdružení z našeho gymnázia vydali do Francie – do Paříže na první setkání v roce 2023.

Hostily nás dvě partnerské střední školy v pařížském regionu: Lycée Molière v Paříži a Lycée Notre-Dame-de-la-Providence ve Vincennes.

V rámci přípravy na toto setkání zpracovali naši junioři téma každodenního života v diktatuře, zejména v Severní Koreji.

Během tohoto pobytu se naše studentky a studenti setkali a hovořili s přímými svědky historických událostí. Také prošli čtvrť Marais, navštívili Památník deportací, Památník Shoah i Velkou pařížskou synagogu a nevynechali prohlídku muzeí Gustava Moreaua a Louvre.

Našli si čas i na vyhlášené pařížské obchodní domy a diskutovali s mladými lidmi různých národností stejného věku o aktuálních tématech. Díky všem těmto aktivitám jsme přemýšleli o pojmech jako historie, paměť, odpuštění, odpor, občanství a demokracie.

Jsme přesvědčeni, že to vše přispěje k tomu, aby se z našich mladších středoškoláků stali budoucí angažovaní evropští občané.

Příští setkání se uskuteční v listopadu 2023 v německém Nordenu.



Mgr. Cédric Louvel
učitel francouzštiny a vedoucí projektu „Relais de la mémoire“ na OEGP