Řehoř Samsa
ve virtuálním světě

13. února 2018 navštívila třída 6.B v rámci doplnění vyučování němčiny, jehož povinnou součástí je i Kafkova „Proměna“, virtuální instalaci v Goethe-Institutu v Praze vytvořenou studenty Pražské filmové školy. Ještě do konce března 2018 tak mají návštěvníci možnost se prostřednictvím elektronické aparatury, kterou si nasadí, resp. obléknou (boty, rukavice), převtělit do Řehoře Samsy, světoznámého „hrdiny“ Kafkovy povídky.

Čtyři minuty stráví v Řehořově virtuálním pokoji, kdy okamžitě musí konstatovat, že se proměnili v brouka. Musí se vyrovnat s tím, že už nemají ruce a jsou teď odkázáni pouze na hmyzí končetiny a tykadla. Navíc dostanou za úkol najít klíč od pokoje, zatímco zvenku volají netrpěliví členové rodiny a rozzlobený šéf a komentují Řehořovo zvláštní chování. Oknem vidí, jak po skle dolů neutěšeně stéká déšť, a v zrcadle mohou pozorovat své politováníhodné vzezření.

Instalace ohromujícím způsobem poskytuje kreativní propojení tohoto nadčasového díla světové literatury s moderním, virtuálním světem, a všem návštěvníkům tak dává možnost vžít se do postavy, která je jistě zejména pro mladé čtenářky a čtenáře těžko uchopitelná. Všechny studentky a studenti postupně dostali příležitost se Řehoři Samsovi přiblížit a tento kus velké literatury zažít zcela novým způsobem.
Děkujeme Goethe-Institutu za přátelské přijetí a péči!