Týden ve Vídni
tříd 4AB

V týdnu od 9. – 14. září 2018 strávily společně 4. ročníky jeden týden ve Vídni.

Tzv. Wienwoche, které je organizováno na základě pozvání a podpory ze strany rakouského ministerstva školství  (BMBWF), bylo zahájeno příjemnou večeří.

V pozdně letním počasí byly každý den absolvovány 2 různé programy a hosté z Prahy tak měli možnost si vybrat, které vídeňské pamětihodnosti navštíví. Jednalo se o širokou nabídku počínaje návštěvou Muzea císařovny Sisi, Albertina dále prohlídkou katedrály Stephansdom, návštěvou nadace Klosterneuburg, prohlídkou UNO City a konče divadelním představením Jägerstätter od Felixe Mitterera. Bohužel, v divadle, kde se odehrávalo představení (Josefstadt), došlo během přstávky k evakuaci diváků kvůli prasklému potrubí.

Ve volném čase mezi různými naplánovanými aktivitami měli žáci možnost, poznat Vídeň tzv. na vlastní pěst, a získat tak jedinečný zážitek z tohoto nádherného města.  

Mag. Alexander Hager



Ve druhém týdnu školního roku 2018/19 – od 9. 9. 2018 do 14. 9. 2018 – jsme se – studentky a studenti druhého ročníku – 4.AB s paní Neumayer, panem Hagerem a panem Schürzem – vydali na týden do Vídně. V neděli jsme vyjeli vlakem z pražského hlavního nádraží. Cesta trvala asi 4 hodiny. Poté, co jsme se ubytovali v mládežnické ubytovně, jsme se vypravili do jedné proslulé turecké restaurace na pravý kebab. V pondělí jsme navštívili katedrálu sv. Štěpána a poté Technické museum. Chrám sv. Štěpána byl postaven v roce 1137. Je krásný a v jeho blízkosti se nachází dobrá kavárna a prodejna Manner, kam jsme mohli jít během polední přestávky. V úterý jsme byli na radnici, v parlamentu, v Albertině a v divadle Josefstadt. Radnice byla postavena v novogotickém stylu v letech 1872 až 1883 podle návrhu architekta Friedricha von Schmidta. Budova parlamentu je momentálně uzavřena, byli jsme proto v provizorním parlamentu v paláci Hofburg. V muzeu Albertina se nacházejí mimo jiné jedny z nejvýznamnějších světových grafických sbírek. V době naší návštěvy probíhala výstava “Od Moneta k Picassovi”, při níž se nikdo z nás nenudil. Večer v divadle byl zajímavější, než jsme očekávali. Ačkoli byla první polovina představení velmi vtipná a pěkná, byli jsme hned vzápětí evakuováni! U divadla totiž prasklo vodovodní potrubí. Nikomu se ale nic nestalo a všichni jsme se (živí a zdraví) dostali do ubytovny. Středa byla mnohem klidnější. Dopoledne jsme se vydali do sídla OSN, kde jsme se dozvěděli něco o Organizaci spojených národů. Po přestávce v největším nákupním centru jsme odpoledne jeli z Vídně do kláštera Klosterneuburg, který disponuje překrásnými zahradami. Ve čtvrtek jsme zvládli prohlídku nejen Muzea císařovny Sissi a císařské rezidence, ale i Španělské dvorní jezdecké školy. V pátek jsme ještě měli individuální program v centru města a poté už jsme bohužel jeli z vídeňského hlavního nádraží zpátky domů …               

Dorothea Lakatošová