Relais de la mémoire 2023

Relais de la Mémoire Juniors je sdružení již více než dvacet let propojuje středoškolské studenty z několika evropských zemí (Francie, Německa, Belgie, Rakouska) s cílem podporovat mezigenerační dialog a přenášet historickou paměť. OEGP spolu se Gymnáziem Jana Nerudy (GJN) se nyní stávají součástí tohoto podnětného společenství.

Relais de la Mémoire organizuje dvakrát do roka čtyřdenní setkání, které se odehrává na půdě hostitelské školy. Studenti se na toto setkání zodpovědně připravují – každá delegace přijíždí se svým příspěvkem (např. referátem, videem, divadelní scénkou) na společné téma pro daný rok. Nyní se nechávají inspirovat tématem „žít a přežít v časech krize a války“. Hlavní téma se také projevuje v debatách s pamětníky, ve workshopech (divadelní, výtvarné, taneční,…) a při návštěvě místních památek. V neposlední řadě je setkání i milá společenská událost.

Ve středu 15. listopadu 2023 se 6 studentek a studentů, kteří se přihlásili ke zpracování tématu předávání paměti a změn v době války, vydalo s panem Mgr. Louvelem do německého Nordenu, aby se zúčastnili mezinárodního setkání pořádaného sdružením „Relais de la mémoire“.

Během tohoto třídenního setkání jsme se mohli setkat s dalšími spolužáky z Francie, Německa a Rakouska, diskutovat s nimi, debatovat a také se zúčastnit uměleckých dílen.

Naši studující si připravili prezentaci o změnách v oblasti Sudet ve 20. století.

Příští setkání „Relais de la mémoire“ se uskuteční v Praze od 13. do 17. března 2024. Do Prahy přijede asi 40 zahraničních studentů a budou zde pořádány různé akce. Budeme vděčni za jakoukoli pomoc při organizaci akce a především při zajištění ubytování pro francouzské, německé, belgické a rakouské studenty v rodinách.

Pro více informací se prosím obraťte na pana Mgr. Cédrica Louvela – cedric.louvel@oegp.cz a https://relaisdelamemoire.jimdofree.com/qui-sommes-nous/