Školní rok 2010/2011

Jazykové prázdniny (němčina) v Rakousku

Prof. Manfred Seidl / 26.6.2011

Informace koordinátora němčiny :

Kdo chce smysluplně využít letních prázdnin k procvičení němčiny, měl by zkusit tyto adresy:

Příjemnou zábavu s němčinou v létě!

www.collegium-grafenbach.at (Ansprechpartner ist Prof. Sajovitz, 3 Plätze noch frei)
www.actilingua.com
www.camps.at
www.deutschlernen.at
Ferienhort Attersee (Ansprechpartner Prof.Stoff)

Slavnostní předávání maturitních vysvědčení v rezidenci rakouského velvyslanectví v Praze

Mag. Anton Kellner / 22.6.2011

Za nádherného počasí a při slavnostní náladě byla po proslovech rakouského velvyslance Dr.Ferdinanda Trauttmannsdorffa, předsedkyně BMUKK Mag. Astrid Lukasser a ředitelky gymnázia Mag.Isabelly Benischek předána našim maturantům maturitní vysvědčení, která mají svou platnost v Čechách i Rakousku.

Vedení školy a pedagogové OEGP maturantům srdečně gratulovali a popřáli jim do budoucnosti vše nejlepší.



Svědek doby Dora Pešková (90)
v Rakouském gymnáziu v Praze

Mag. Anton Kellner / 8.3.2011

Devadesátiletá židovka Dora Pešková (roz.Stein) z Karlových Varů , která během nacistické krutovlády přežila několik koncentračních táborů, informovala žáky třídy 6AB a hosty z oblasti politiky a kultury o svém životě v těchto hrozných politických letech.

Paní Dora Pešková je v současné době v péči rakouského spolku „Rakouská zahraniční služba „(Auslandsdienst ) prostřednictvím pana Königsbergera z Koflachu.

Akce se konala v rámci výuky němčiny a oboru radiožurnalistiky.

Z tohoto místa přejeme paní Doře Peškové vše dobré a ještě mnoho let plných štěstí a zdraví jako odškodnění za utrpěné křivdy.



Talente-Camp 2010 v Klagenfurtu

Mag. Anton Kellner / 26.6.2011

Naše škola se stará o své žáky : na jaře nabídla mé spolužačce a mně účast na jednom Talente-Campu (kurzu pro nadané žáky) v Rakousku, který se měl uskutečnit během letních prázdnin.Tento kurz se však pro malou účast nekonal. Náš učitel byl tak hodný, a našel alternativní akci ve své domovině – v Korutanech. Přestože uplynula již delší doba od uzávěrky přihlášek, byla jsem díky panu Schrieblovi přijata jako účastnice kurzu. Protože se tento Talente-Camp konal až v září, byla jsem kvůli účasti na kurzu uvolněna ze školy.

Školní rádio ECHO Praha moderuje na radiu 106,6 ve Freistadtu v Horním Rakousku.

Příklad mezinárodního rádiového partnerství mezi Rakouskem a Českem.

Mag. Anton Kellner / 28.5.2011

Žáci rádia ECHO navštívili pod vedením Mag. Manfreda Seidla BG/BRG Freistadt, které jako hlavní činnost provozuje školní rádio v Rakousku V pěkném rádiovém studiu partnerské rádiové školy moderovali celé dopoledne živě o Čechách a Rakouském gymnáziu v Praze. Pořad byl vysílán v pohraničních oblastech obou zemí.

Všichni byli zajedno, že to uděláme častěji!



Cesta do Lince RIM I

Mag. Anton Kellner / 11. – 13.5.2011

Od 11. Do 13. května byla třída RIM I v Linci. Po příjezdu jsme jeli horskou dráhou na Pöstlingberg, užili jsme si krásného výhledu a šli jsme pěšky dolů. Druhý den jsme se sešli s žáky partnerské školy, Akademického Gymnázia Linec. Společně jsme navštívili výstavu v Ars Elektronika Center. Tam jsme viděli mnoho zajímavých vývojových trendů v oblasti techniky a robotiky a mohli jsme si také skoro všechno sami vyzkoušet. Také v pátek jsme měli společný program. Navštívili jsme „Höhenrausch“ („Opojení z výšek“), zajímavou sbírku uměleckých předmětů , které lze nejen pozorovat, ale také se jich dotýkat , vyzkoušet si je a většinou dokonce po nich i chodit.



BiT 2011

Mag. Anton Kellner / 28. – 30.4.2011

V předcházejícím měsíci, dubnu, jsme zase měli možnost zastupovat naši školu na mezinárodním projektu „Biologie v týmu“, který se tohoto roku konal ve městě Graz. Téma letošního ročníku BiT bylo „Biologie na univerzitě“. Přitom jsme my a všechny zúčastněné školy spolupracovaly s „Regionálním odborně-didaktickým centrem biologie a ekologických věd ve Steiermarku“, dále s „Otevřenou laboratoří v Grazu“ a „Institutem pro rostlinnou fyziologii Univerzity Karla Franzense v Grazu“ …



„Poslední zvonění“

Mag. Anton Kellner / 27.4.2011




Evropský den dobrovolníků

Mag. Anton Kellner / 15.4.2011

Radio ECHO dělalo rozhovor s panem Königsbergem ze zařízení pro vzpomínku na holocaust

Tým rádia ECHO dělal po důkladné novinářské přípravě rozhovor s panem Königsbergem z Koflachu (Stmk), který slouží v Praze náhradní vojenskou službu jako vzpomínku na holocaust. Žáci se dozvěděli mnoho o organizaci (www.auslandsdienst.at) a o pozoruhodných úkolech, které pan Königsberg v Praze nezištně převzal mimo jiné i pro ty, kteří přežili holocaust.

Z rozhovoru vznikl hodinový rozhlasový dokumentární pořad, který má být letošním příspěvkem radiového týmu na Literacy Award rakouského ministerstva školství a kultury (BMUKK) pro rok 2011. Dokumentární pořad bude dán k dispozici ke stažení na domovských stránkách OEGP.



Pražský maraton

Mag. Anton Kellner / 12.4.2011




Projekt Anna Franková

Prof. Ursula Stoff / 12.4.2011

Jakmile jsme na začátku března 2011 dostali e-mailem pozvánku od mně neznámého společenství TRANSBORDERS, nenapadlo by mě,ani třídu 5.A, že bychom se mohli nějakým projektem zabývat po celé měsíce. Ale vyplatilo se nám to, neboť to byla pro nás všechny na mnoha úrovních velice pozitivní a důležitá zkušenost…

Fotografie tříd 2010/2011

Mag. Anton Kellner / 11.4.2011




Nedej na předsudky 2011

Mezinárodní divadelní projekt od 2. – 10. dubna 2011 v Traunu, Rakousko
Režie: Alenka Maly (umělkyně) a Nora Gumpenberger (Asistentka)

Mag. Anton Kellner / 10.4.2011

Na podzim tohoto školního roku byla zahraniční rakouská gymnázia v Budapešti a v Praze pozvána, aby se zúčastnila tohoto projektu. Literárním podkladem pro tuto společnou práci, na které letos spolupracuje dohromady 35 studentek a studentů, je „Komedie marnosti“ od Elias Canettis.

Dohromady s umělkyní Alenka Maly a Nora Gumpenberger bude skupina celý týden nejintenzivněji pracovat, natáčet a zkoušet, aby mohla divadelní kousek 9. dubna předvést na jevišti.

Další informace:
www.kukusch.at/projekte/mach-dir-kein-bild.at

Latinská epigrafika v Praze

Mag. Anton Kellner / 5.4.2011

Věděli jste, že divadlo Hybernia bylo kdysi klášterem pro z Irska přistěhovalé Franciskánské mnichy?

Věděli jste, že král Jiří z Poděbrad (1420 – 1471) byl na krásném domu z přelomu století v ulici Dukelských hrdinů umístěn latinský nápis?

Veritas dei vincit – tak je tam psáno.
Ubique saxa pragae Loquuntur!
všude po Praze mluví kameny!

Pod tímto heslem žáci z latinského semináře na OEGP poodhalovali skutečnost, že s pomocí klasického jazyka latiny se světu otevírá úplně jiný nový svět. Na fotce jsou zrovna identifikována známá slovíčka a pádové formy na příkladu nápisu pro Jana Křtitele (Kostel Josefa,Náměstí Republiky).



Zkoušky ÖSD

Mag. Anton Kellner / 29.3. a 13.4.2011




TRANSBORDERS – seminář v Brně 7. – 8. března 2011

Mag. Anton Kellner / 8.3.2011

Po dva dny se žákyně a žáci z Brna, Krems, Prahy a Vídně velmi intenzívně zabývali přípravou putovní výstavy o Anne Frankové a byli vyškoleni jako průvodci. Výstavu lze shlédnout od 28. března do 3.dubna v OEGP.

„Bylo velmi zajímavé diskutovat a pracovat se všemi těmi lidmi. Mluvili jsme hodně o rasismu a národním socialismu. O Anne Frankové teď víme skutečně mnoho“. (Kristina)

Divadlo v Britské škole v Praze – 6. sezóna

Mag. Anton Kellner / 8.3.2011

V úterý 8. března jsme my, žáci 7. tříd, byli pozváni do Britské školy v Praze,abychom zde předvedli dvě divadelní hry – obě hodící se k mezinárodnímu dni žen. Jednou z nich bylo humorné ztvárnění života Jindřicha VIII., které bylo sepsáno a naučeno třídami 7.A a 7.B v době anglického semináře pod vedením pana Mathiase Sajovitze.

Druhý divadelní kousek s názvem „Overtones“ byl produkcí divadelní skupiny Uranie, ve které režii zastával pan Ernst Krenn. Ve hře od Alice Gerstenberg z roku 1915, která je jednou z dřívějších inscenací nevědomí, hrály Bráchová Adéla, Očenášková Lucie, Pudilová Michaela a Vodičková Anna dvě kultivované dámy, které se snaží ovládnout své emoce, ale od svých snah jsou neustále odtahovány jejich bezuzdnými primitivními egy. Před vystoupením jsme všichni byli nervózní, protože jsme konečně mohli vystoupit na opravdovém pódiu a také proto, že jsme před sebou měli perfektně anglicky mluvící publikum. Obě představení se ale povedla a myslím si, že jsme měli úspěch!

Zatmění měsíce v Praze

Mag. Anton Kellner / 8.3.2011

Část naší skupiny astronomů čekala u Strahovského stadionu s napětím na zatmění měsíce. Ale teprve (právě včas !) v době, kdy vystoupil ze stínu země, vyšel za silnými mraky měsíc ! Mnoho těch, kteří přišli pozorovat zatmění a čekali u Strahovského stadionu, ztratili trpělivost a odešli domů.

Literární tipy 5 Anny Pfeiffer

Mag. Anton Kellner / 5.3.2011

Anna Pfeiffer (Rim II) recenzuje ve své zvukové rubrice román „WENN DU STIRBST, ZIEHT DEIN GANZES LEBEN AN DIR VORBEI, SAGEN SIE “ od Lauren Oliver (nakladatelství Carlsen).

Úspěch „2v1“ na OEGP!

Mag. Anton Kellner / 5.3.2011

Simona Kasalová (Rim II) vyhrála krajské kolo olympiády v českém jazyce.

Adéla Bráchová (6.AB) byla třetí na Rakouskem pořádané řečnické soutěži ve Vídni.

Radio Echo při této příležitosti přináší malý dvojportrét (v češtině) obou úspěšných studentek; kromě jiného zazní, co bylo základem jejich úspěchu a jaké cíle si kladou do budoucna.

Literární tipy 4 Anny Pfeiffer

Mag. Anton Kellner / 5.3.2011

V pátém díle literárních tipů recenzuje Anna Pfeiffer (RIM II) knihu „Eine wie Alaska“ od Johna Greena.

Literární tipy 3 Anny Pfeiffer

Mag. Anton Kellner / 4.3.2011

Anna Pfeiffer recenzuje ve čtvrtém díle své literární série knihu „Asche und Glut“ od Malorie Blackman.

Lyžařský kurz Radstadt 20. – 25. 2. 2011

Jakub Jurnost (6.AB) / 25.2.2011

Lyžařský kurz v Radstadtu 2011 se dle našeho názoru velmi vydařil. Atmosféra byla super a všichni tam chtěli zůstat déle. Nikdo se neztratil a nikomu se nic nestalo.

Lyžařský kurz v Radstadtu 2011 se dle našeho názoru velmi vydařil. Atmosféra byla super a všichni tam chtěli zůstat déle. Nikdo se neztratil a nikomu se nic nestalo. Zpočátku se zdálo, že počasí a mraky jsou proti nám, mraky se však stáhly a my jsme měli konečně tři nádherné slunečné dny na lyžích s ideálními podmínkami na sjezdovkách. Velká chvála a dík průvodcům! Zažili jsme s nimi plno radosti a organizace celého týdne byla velmi dobrá. Výhled, lyžování, desetiboj, stolní tenis, volné odpoledne, náš autobus, zámek a také klavír, to všechno zůstane ještě dlouho v krásné vzpomínce. Děkujeme také vedení školy, které mělo určitě také podíl na organizaci lyžařského kurzu.



Vyhodnocení testování SCIO

Mag. Anton Kellner , Mag. Isabella Benischek / 31.1.2011




Řečnická soutěž 2011

Mag. Anton Kellner / 26.1.2011

Blahopřejeme vítězce řečnické soutěže 2011 – Adéle Bráchové!



Po stopách Franze Kafky

Mag. Anton Kellner / 25.1.2011

Třída 8.A završila četbu a interpretace Franze Kafky (Venkovský lékař, Na galerii, Jezdec na uhláku, Proměna, Ortel, Velký hluk) návštěvou Kafkova muzea a literárně místopisnou procházkou do pražského městského centra.

Koordinátor němčiny Mag. Manfred Seidl po návštěvě Kafkova muzea (s pracovními úkoly) provázel žáky ca 2 hodiny životem Franze Kafky a do doby rozkvětu tak zvaných Pražských Němců.

Tak mnozí žasli nad literární historií zdánlivě známých budov, kolem kterých chodili léta v nevědomosti. …



Staré knihy mě jednoduše fascinují …

Mag. Anton Kellner / 24.1.2011

Výlet napříč třídami do světa četby …



Rozhovor s autorkou – Iva Procházková

Mag. Anton Kellner / 19.1.2011




Pohled do minulosti s projektem
Centropa a Kukusch

Projekt pro třídy 7.B a 5.A

Prof. Ursula Stoff / 17.1.2011

Centropa je první projekt „Oral History“, který dokumentuje židovskou historii na základě rodinných fotek a jejich doprovázejících příbězích.

Společenství Kukusch – Kunst und kultur an Schulen (umění a kultura na školách) si dalo za cíl koučovat a spojovat umělecké a kulturní projekty na školách. Na základě idei Centropa byl koncipován projekt Zachráněné vzpomínky.

Práce na tomto projektu nabízí studentům možnost prozkoumat vlastní rodinnou historii,se svými rodiči a prarodiči s pomocí fotografií véstintenzivní diskuze o určitých událostech a tím si tak utvořit svůj vlastní názor a pohled na téma „soudobé dějiny“.

Vedle prozkoumávání vlastní rodinné historie leží důraz také na prezentaci výsledků. Každý kousek historie zvlášť se tak dočká pozornosti a zveřejnění, které vychází právě přes zpracované osobní skutečnosti. A každý student nebo studentka se může v kontextu vlastní rodinné historie ukázat na veřejnosti.

Fabian Ruehle (Centropa), Ingrid Rathner a Erwin Dorn (oba ze společnosti Kukusch) nás seznámili s filozofií a pracovními postupy tohoto projektu.

Teď se třídy 7.B a 5.A vydají v rámci hodin němčiny a dějepisu po stopách historie. Třída 7.B bude prozkoumávat historii vlastních rodin;třída 5.A historii některých našich absolventů.

Pro další informace prosím vyhledejte oficiální web stránky projektů Centropa a Kukusch.



Koordinátor NJ OEGP
na „tenkých latích“ na tradiční JIZERSKÉ 50

Mag. Anton Kellner / 10.1.2011

Koordinátor němčiny OEGP uběhl Jizerskou Padesátku klasickou běžeckou technikou (50 km) za 3 hodiny a 46 minut a umístil se ve své věkové kategorii (M50) na 361.místě a celkově ze všech 3700 startujících na 1218. místě na FIS Worldloppet v Bedřichově/Liberec.

„Je to dobrá příležitost lépe poznat zemi i lidi „ – slova Manfreda Seidla.

Přejeme dobrý start do nového roku a srdečně gratulujeme!

Xmas – Básně a divadlo

Mag. Anton Kellner / 22.12.2010




Vánoční turnaj – Sedmiboj

Mag. Anton Kellner / 21.12.2010




5.A – Xmas

Mag. Anton Kellner / 17.12.2010




Vánoční koncert na Německé škole v Praze

Mag. Anton Kellner / 8.12.2010




Mikuláš na OEGP

Mag. Anton Kellner / 6.12.2010





BMUKK: MEDIA LITERACY AWARD 2010

Mag. Anton Kellner / 1.12.2010

Nominace Rakouského gymnázia do finále

Mediální oddělení BMUKK uděluje každým rokem cenu Media Literacy Award. V soutěži celkemi 450 projektů z celého Rakouska se bilinguální práce třídy 7A (CD projekt ARMUT-CHUDOBA) ze školního roku 2009/2010 kvalifikovala do finále a obdržela jako uznání diplom.

Srdečné blahopřání od vedení školy , týmu Radia ECHO a profesora Seidla.

Den otevřených dveří 2010

Mag. Anton Kellner / 30.11.2010

Vedení školy, učitelé a žáci OEGP připravovali Intenzívně a pečlivě program na Den otevřených dveří ve dvou liniích. Na jedné straně byly předvedeny různé prezentace v určitých časových intervalech (m.j. ve všech cizích jazycích), na straně druhé zde celé odpoledne a celý večer byla pevná stanoviště s detailním náhledem do výuky a do aktivního školního života „ rodiny OEGP“. Mnoho návštěvníků si v přestávkách mohlo vychutnat atmosféru autentické VÍDEŇSKÉ KAVÁRNY, kde byly ke čtení také rakouské deníky.



Divadelní festival v německém jazyce v Praze

Mag. Anton Kellner / 28.11.2010

Návštěva divadla: Frank Wedekind LULU (Státní činohra Drážďany) Třídy 8A a 6A/B navštívily pod vedením pana prof.Seidla v divadle Na Vinohradech divadelní hru LULU od Franka Wedekinda.

Při vyučování se hovořilo o životopise Franka Wedekinda, prolog ERDGEIST a některé scénické úryvky ze hry ERDGEIST byly jako příprava čteny a interpretovány. Obsahy obou dramat ERDGEIST a DIE BÜCHSE DER PANDORA, které Wedekind později shrnul pod titulem LULU, posloužily jako odrazový můstek k látce.

Režisér David Morton neměl zřejmě úmysl tuto vzrušující látku inscenovat věrně a nechal svůj ansámbl hopsat ve zbytečně hekticky aranžovaném smíšeném žánru (opera a divadlo). Po představení došlo proto k mnoha prudkým diskuzím a žáci tedy vědí, co je režisérské divadlo a jaká nebezpečí může v sobě skrývat.

Schola Pragensis 2010

Mag. Anton Kellner / 27.11.2010

Rakouské gymnázium v Praze se prezentovalo v rámci veletrhu SCHOLA PRAGENSIS 2010 velmi pěkným stánkem.

Uskutečnilo se mnoho rozhovorů s eventuálními budoucími žáky a zaznamenali jsme čilý zájem ze strany rodičů o náš osvědčený školní model.



Maturitní ples 2010
Roll over Beethoven a divoká 60. léta

Mag. Anton Kellner / 13.10.2010

Po uvítací řeči moderujících žáků Anny Vodičkové a Christiana Laneggera a zahájení plesu rakouským velvyslancem v Praze, Dr. Ferdinandem Trauttmansdorffem, přáních administrátora Prof.Gerharda Persta a povzbudivém proslovu paní ředitelky Isabelly Benischek se razantně rozjel velmi vydařený plesový večer.

Swingem a džajvem na hudbu Beatles (Roll over Beethoven) si maturanti získali srdce všech návštěvníků plesu. S očividnou radost í a hrdostí přijali žáci RIM I. slavnostní stužkování a oficiální šerpování maturantů citelně zvýšilo puls všech přítomných. Mezi těmito dvěma zlatými hřeby se samozřejmě pilně tancovalo, bylo mnoho přípitků a smíchu.

Mnozí návštěvníci plesu měli radost z krásných cen z tomboly a o půlnoci byli angažovanou taneční vložkou maturantů vneseni do 60tých let.

Zarputilí noční ptáci nechali hlučnou plesovou noc doznít na afterparty!



Florbal

Mag. Anton Kellner / 7.11.2010





Literární tipy 2 Anny Pfeiffer

Mag. Anton Kellner / 1.11.2010

Anna Pfeiffer (RimII) hovoří ve svém seriálu LITERATURTIPPS o knize „SCHWARZER,WOLF,SKIN“ od Marie Hagemann (Thienemann 1993). Tuto knihu si můžete kdykoliv zapůjčit ve školní knihovně OEGP. Hezké čtení !!

Literární tipy 1 Anny Pfeiffer

Mag. Anton Kellner / 30.10.2010

Anna Pfeiffer ve svém seriálu LITERÁRNÍ TIPY recenzuje první díl trilogie „Der geheime Zirkel I“ s titulem GEMMAS VISIONEN, dtv extra 71228.

Literární dílna v Pražském literárním domě autorů německého jazyka

Mag. Anton Kellner / 26.6.2011

Třída RIM II pod vedením koordinátora pro němčinu pana Prof. Seidla a Prof.Votapka navštívila Pražský literární dům autorů německého jazyka. Vedoucí paní Dr.Lucie Černohousová žáky srdečně přivítala a pohovořila o důležitých úkolech institutu.

Úspěšná autorka knih pro mládež Iva Procházková dala žákům zajímavá zadání, která vedla k velmi vydařeným textovým výtvorům.

Vedení Literárního domu poctilo žáky RIM II mramorovou bábovkou a šťávou ke svačině a nejlepší texty byly odměněny hezkými cenami.

Všichni se shodli na tom, že to byla milá a působivá akce, která se stala motivací k psaní v německém jazyce.

Srdečný dík paní Dr.Lucii Černohousové a paní Ivě Procházkové za jejich spolupráci.



PODCASTSERIE 20 let OEGP
TETA JOLESCH vypráví příběhy z naší školy

Mag. Anton Kellner / 24.9.2010

V jubilejním roce OEGP vypráví TETA JOLESCH, jedna velmi známá literární postava Friedricha Torberga (1908-1979) , který pochází z německé židovské pražské rodiny, a současně je po ní pojmenován jeden jeho bestseler, exkluzívní a intimní příběhy z minulých školních dnů na Rakouském gymnáziu v Praze.

Minitexty (délka: max 1min.45 sek) pocházejí z pera žáků, jsou namluveny německy a česky paní Dlouhou, naší účetní. Příběhy a anekdoty mají často pointu, nejednou pouze osvětlují způsob života žáků, učitelů a ředitelů ve školním systému.

Evropský den jazyků 2010
Exkurze do Rakouského kulturního fóra v Praze

Mag. Anton Kellner / 24.9.2010

Třídy Rim I, Rim II, 5A a B navštívily v rámci akce „ Evropský den jazyků“ Rakouské kulturní fórum v Praze. Rakouský velvyslanec v Praze pan Dr. Ferdinand Trauttmansdorff zahájil tuto akci a poukázal při tom obzvláště na význam znalosti více jazyků ve vzdělání. Paní Dr. Taťana Vykypělová podala zprávu o českých výrazech v rakouské němčině a ve Vídenštině.

Rakouské kulturní fórum pozvalo na závěr žáky Rakouského gymnázia k účasti na kvízu o Gustavu Mahlerovi a o otázkách na téma „podpůrných“ slov. Vítězové dostali mnoho krásných cen a celkově bylo o ně dobře postaráno. ARGE Deutsch děkuje tímto za milou pohostinnost!



Projekt Vídeň třídy 6.A/B

Mag. Anton Kellner / 13. – 16.9.2010

Pod vedením profesorky Ursuly Stoff a profesora Manfreda Seidla vycestovala třída 6A/B do hlavního spolkového města Vídně, aby se tam v rámci „Akce – Vídeň“ spolkového ministerstva (BMUKK) intenzívně zabývala dějinami, uměním, kulturou a politikou.

Vedle poučného výkladu k typickým pamětihodnostem Vídně (např. Náměstí hrdinů, Dóm sv. Štěpána, Albertina, poštovní spořitelna , muzejní čtvrť a národní knihovna) bychom zde měli zmínit , že třída 6A/B se zúčastnila „pondělní diskuze“ deníku DER STANDARD na aktuální téma v předvolebním období.

Někteří žáci měli kromě toho možnost vést filozofickou kavárenskou diskuzi (Cafe Sperl) s bývalým rakouským velvyslancem ve Švédsku Dr. Stephanem Tothem. Nadšení žáci poznali, že Vídeň a Praha mají co do krásy mnoho společného!



Překrásná zahradní slavnost
k začátku školního roku

Mag. Anton Kellner / 9.9.2010

Školní kolektiv Rakouského gymnázia zorganizoval speciálně u příležitosti nástupu nových žáků Rim I. a pro jejich rodiče pestrou zahradní slavnost. Na ni byli srdečně pozváni také rodiče, žáci a pracovníci celé školy.

Škola zorganizovala znamenité občerstvení. Jako doprovod k jídlu a pití se na basketbalovém hříšti nabízela možnost účastnit se basketbalového turnaje podle pravidel streetballu.

Bylo postaráno i o dobrou hudbu a všichni návštěvníci si užili komunikativní a kulinářské oslavy začátku školního roku.

Počet návštěvníků a délka večera ukázaly, že zahradní slavnost byla skutečným úspěchem.