Školní rok 2014/2015

Upozornění na omezení provozu webové stránky
 

Andrea Cesneková / 1.7.2015

Vážení rodiče, milé studentky,
milí studenti, milí přátelé školy,

v době od 3. do 14. srpna 2015 nebudou z důvodu stěhování serverů k dispozici webové stránky školy. Prosím, zachovejte nám přízeň – od 17. srpna 2015 bychom opět měli být na internetu k nalezení.

Otevírací hodiny naleznete v sekci Informace vedení školy.

S přáním krásného léta
Andrea Cesneková

Pěkné prázdniny!

Mag. Anton Kellner / 1.7.2015

Vedení školy a učitelský sbor přejí všem žákyním a žákům, rodičům a přátelům OEGP odpočinkové léto a opravdu krásné prázdniny!
Těšíme se na vydařený start v nové budově školy ve školním roce 2015 – 2016!

Literatur im Park

Mag. Ursula Stoff u. Klasse 7.B / 27.6.2015

Unser literarisches Picknick im Park fiel leider buchstäblich ins Wasser. Deshalb verlegten wir es kurzentschlossen in ein entsprechendes Café. Umgegeben von Büchern begaben wir uns in Arthur Schnitzlers REIGEN und versuchten, dieses skandalumwobene Stück bei Kaffee und Süßem mit allen Sinnen zu erfassen.
Ein sehr schöner Vormittag!

Výlet 1.A do Plzně

Mag. Anton Kellner / 26.6.2015

Im Rahmen der Projektwoche zum Schuljahrsende unternahm die 1.A am 24. Juni 2015 einen Ganztagsausflug in die Kulturhauptstadt 2015, Pilsen.

Zunächst besichtigten wir die interaktive Technikschau „Technmania“, im Anschluss daran begann das Kulturprogramm: Zunächst bekamen wir eine Führung durch das Brummel-Haus, das wegen seiner großteils im Original erhaltenen Ausstattung durch den tschechisch-österreichischen Architekten und Designer Adolf Loos (1870, Brünn -1933, Kalksburg/Wien ) berühmt ist. Anschließend wanderten wir ins Stadtzentrum, wo schon unsere freundliche Stadtführerin auf uns wartete. Sie zeigte uns bei dem etwa einstündigen Rundgang alle Sehenswürdigkeiten der schönen alten Brauereistadt. Beide Führungen fanden auf Deutsch statt, wurden aber durch Tschechisch ergänzt, wenn dies notwendig schien.

Danach stand freie Zeit zur Verfügung, die von allen zum Essen, Ausruhen und Herumbummeln genützt wurde. Am frühen Abend kehrten wir bereichert, aber todmüde wieder am Hauptbahnhof in Prag an.



1.A v Poslanecké sněmovně PČR

Mag. Anton Kellner / 22.6.2015

Ve čtvrtek 18. června 2015 jsme šli s paní profesorkou Smetanovou do Poslanecké sněmovny PČR poblíž Malostranského náměstí.

Když jsme tam přišli, sedli jsme si do konferenční místnosti a dívali jsme se na krátký dokumentární film o tom, jak funguje Parlament České republiky a jaká je jeho historie. Po shlédnutí tohoto filmu a po následující diskuzi k filmu jsme se byli podívat na zasedání Poslanecké sněmovny PČR. Zde jsme viděli některé známé osobnosti, například pana premiéra Bohuslava Sobotku a pana poslance Karla Schwarzenberga.

Pak jsme se setkali s paní poslankyní Helenou Langšádlovou. Velmi živě jsme s ní diskutovali o velikém problému, který je nutno co nejrychleji řešit – o uprchlících, kteří se snaží dostat přes evropské hranice. Paní poslankyně nám také vysvětlila, co práce poslance obnáší, a díky ní jsme se také bavili s místopředsedou Poslanecké sněmovny PČR panem Petrem Gazdíkem. Celý projekt se nám moc líbil, protože jsme mohli vidět průběh jednoho dne v PS PČR a dozvěděli jsme se mnoho nového.

Linzprojekt der 1. Klassen und Radioversuche

Mag. Anton Kellner / 22.6.2015

SchülerInnen des Österreichischen Gymnasiums Prag waren zu Gast in Linz.
In ihrer Radiosendung beschäftigen sie sich mit Österreich und Tschechien und geben auch einen kleinen Sprachkurs für Ihren nächsten Besuch in Tschechien. Ahoj!
Hier der Link

Übergabe der Unternehmerführerscheine
und ÖSD C1 Zertifikate

Mag. Anton Kellner / 11.6.2015

Sichtlich erfreut und stolz nahmen zahlreiche Schülerinnen und Schüler ihre Zertifikate für Unternehmerführerscheine und die ÖSD C1 Diplome in Empfang.

Feierliche Übergabe der Maturazeugnisse

Mag. Anton Kellner / 11.6.2015

Die Maturantinnen und Maturanten erhielten in sehr feierlichem Rahmen in der Residenz der Österreichischen Botschaft aus den Händen des Botschafters Dr. Ferdinand Trauttmansdorff ihre tschechischen und österreichischen Reifeprüfungszeugnisse.

In den Reden wurden besonders das hohe Niveau der Ergebnisse gewürdigt und die große Vorfreude auf das neue Schulgebäude zum Ausdruck gebracht.


Buchvorstellung Radek Knapp:
Herrn Kukas Empfehlungen

Radek Knapp / 10.6.2015

Der Radio Echo Schüler Kryštof Hanslik (2. A – Klasse) präsentiert in dieser Buchvorstellung ein sehr humorvolles und ironisches Buch über interkulturelle Erfahrungen eines jungen Polen in Wien.

Prager Museumsnacht in der NTK

Mag. Hannes Rechberger / 8.6.2015

Am 13. Juni 2015 findet in der Technischen Bibliothek (NTK) in Prag 6 die sogenannte „Prager Museumsnacht in der NTK“ statt. Verschiedene Ausstellungen (Wikimedia Tschechische Republik, Generation Smart, Eine moderne Geschichte Prags aus der Perspektive eines Geografen), ein Filmfestival (Science Around and in Us), multimediale Präsentationen (Amazing Physics Theater) und Bibliothekstouren ermöglichen die Bibliothek näher kennenzulernen. Da die SchülerInnen des OEGP bereits Workshops in der technischen Bibliothek zum Thema VWA gemacht haben, sind sie zur „Prager Museumsnacht in der NTK“ herzlichst eingeladen. Die Veranstaltung dauert von 19:00 bis 01:00.

Úvod do programování
robota z lega za pomocí Java

Mag. Hannes Rechberger / 29.5.2015

6AB se učila programovat robota za pomocí Java, který se stal tím nejoblíbenějším počítačovým jazykem na světě a který najdete snad v každém chytrém telefonu. Zpočátku dali žáci robota dohromady. Zároveň se naučily základy pro programování v jazyku Java, jak by se měl robot správně pohybovat. Návod, jak na to, našli na této stránce: www.legorobotik.ch. Robotvi bylo zadáno aby následoval nakreslenou stopu. Přitom vznikl krátký film od Maxe Püribauera o průběhu tohoto vyučování.

Ústní maturity

Mag. Anton Kellner / 29.5.2015

V době od 26. a 28. května se odehrály ústní maturity. Maturanti a maturantky prokazovali svoje vědomosti a schopnosti před komisí, kde předsedeali MinR Dr. Nikoulaus Douda za rakouskou stranu a Dr. Salvet za stranu českou.
Oslavné předávání maturitního vysvědčení se bude konat 11. června od 11:30 v budově Rakouského velvyslanectví.

Podnikatelský řidičák

Mag. Anton Kellner / 29.5.2015

I tento rok se opět dostavili žáci a žákyně šestých a sedmých tříd zajímající se o hospodářství a ekonomiku ke zkouškám, a to s úspěchem. Šest žáků z 6.A a 6.B absolvovali modul A a k tomu sedm žáků ze 7.A a 7.B zvládli modul B. Gratulejeme k těmto dodatečným výsledkům!

Rakouský jazykový diplom (ÖSD C1)

Mag. Anton Kellner / 29.5.2015

Zkoušky Rakouského jazykového diplomu (ÖSD) ůrovně C1 proběhly hladce.
Přihlášení studenti a studentky byli rozsáhle testováni v oblasti posluchové, psací, čtecí a hovorové. Výsledky dorazí v následujících dnech.

Prezentace knihy George Orwella: 1984

Mag. Anton Kellner / 29.5.2015

Žák Kryštof Hanslik (třída 2. A ) představuje v Rádiu Echo knihu klasika světové literatury.

Obrázky z naší nové školy květen 2015

Mag. Anton Kellner / 26.5.2015




Prohlídka Lobkovického paláce v Praze

Mag. Anton Kellner / 28.4.2015

V úterý 28. dubna 2015 měla třída 1.A možnost prohlédnout si německé velvyslanectví v Praze, které sídlí již desetiletí v Lobkovickém paláci.
Palác předvádí také ještě dnes svou nezměněnou barokní nádheru ale také zahrada, která je vytvořena v anglickém stylu, ale obsahuje také ještě prvky francouzského zahradnického umění, se nám v zářivém jarním počasí velmi líbila! Pan Andreas Weber, tlumočník velvyslanectví, nám připravil více než hodinovou prohlídku zahrady a částí domu.

Na závěr prohlídky nás zavedli do místnosti zdobené barevnými freskami, kde nám pustili video, které natočil přímo na místě jeden z profesionálních dokumentárních filmařů ARD v roce 1989. Takto jsme se důvěrně seznámili s problematikou tisíců uprchlíků, kteří na podzim 1989, krátce před otevřením železné opony, s pomocí německého velvyslanectví, které jim sloužilo jako útočiště, utíkali z bývalé NDR na západ. Tématem videa byla také důležitá role, kterou hrál Hans-Dietrich Genscher, v té době německý ministr zahraničních věcí, během dramatických událostí.
Děkujeme německému velvyslanectví a zvlášť panu Weberovi za pozvání a zajímavou prohlídku!



2.AB v Dráždanech

Mag. Anton Kellner / 23.4.2015




Návštěva rakouské školy St. Georgs-Kolleg Istanbul a vystoupení pěveckého sboru

Mag. Anton Kellner / 17.4.2015

30 žáků rakouského St. Georgs – Kolleg Istanbul (tj. další rakouská zahraniční škola BMBF) navštívilo OEGP, aby se svým pěveckým sborem pod vedením paní Mag. Ingrid Kamleitner zpívali písně v nejrůznějších jazycích.

Nadšeně tleskali žáci OEGP hostům a rozvinulo se mnoho interkulturních rozhovorů před i po vystoupení.

Paní ředitelka Benischek srdečně děkuje panu řediteli OStR. Mag. Paul Steinerovi, vedoucí sboru Mag. Ingrid Kamleitner a tureckým žákům za návštěvu v Praze. Umění členů souboru udělalo na všechny opravdu velký dojem!
Do budoucna vše nejlepší!



Lyžařský kurz v Radstadt u Kaiserwetter

Mag. Hannes Rechberger / 16.4.2015

I tento rok se nám vydařilo počasí. A tak si mohlu žákyně a žáci pátých a šestých tříd užívat jarního lyžování. Jako vždy, jsme byli ubytováni v zámku Tabdalier v Radstadtu.

Fotografie tříd 2014/2015

Mag. Anton Kellner / 15.4.2015




Učitelský sbor OEGP si prohlédl staveniště

Mag. Anton Kellner / 26.3.2015

Vedení Rakouského gymnázia v Praze zorganizovalo pro zaměstnance speciální prohlídku stavby nové budovy školy.
Velkorysá konstrukce byla velmi obdivována a všichni opouštěli místo nové školy s velkou nadějí.
Srdečný dík za tuto exkurzi.

Pozorování zatmění slunce

Marie Vodičková (8.A) a Angel Dodov (7.A) / 20.3.2015

Bylo už delší dobu všeobecně známo, že v pátek 20. března 2015, dojde k částečnému zatmění slunce. Členové nepovinného předmětu Astronomie se proto na tuto událost připravovali již s předstihem. 20. Března jsme se tedy sešli v 8:00 s žáky 8.A ve škole. Pod vedením Mag. Antona Kellnera jsme společně jeli do Letňan, kde je dobrý výhled a hodně místa pro pozorování. Krátce po půl desáté začal měsíc zakrývat slunce. Pozorovali jsme to ochrannými brýlemi, které jsme si sami vyrobili, a fotografovali jsme slunce s vlastnoručně vyrobenými filtry. Pan Kellner měl ještě speciální sluneční teleskop, který umožňoval udělat snímky tak zvaných protuberancí. V 10:46 hodin bylo dosaženo maximálního přikrytí (v Praze ca. 70%) a měsíc pomalu opouštěl sluneční kotouč. Celková doba zatmění slunce byla přibližně 2 hodiny, během nichž jsme udělali stovky fotografií a nabídli mnoha kolemjdoucím pohled ochrannými brýlemi nebo teleskopem. Byla to vydařená exkurze, na kterou hned tak nezapomeneme.



6A: Kreativní psaní během hodin chemie

Mag. Hannes Rechberger / 15.3.2015

Na konci prvního semestru měli žáci a žákyně 6A za úkol, ve skupinkách prezentovat třídě jeden prvek a k tomu vytvořit křížovku, která by obsahovala pojmy naučené v chemii v prvním semestru. Hádanky byly třídě rozděleny a témata mohla být kreativně zpracována.

Četba němčina 6.A:
1. pololetí: 1939-1989-2014

Ilse Tielsch: Das letzte Jahr (Edice Atelier 2006)

Mag. Anton Kellner / 16.2.2015

V podcastu uslyšíte vlastnoručně zkoncipovaný audiotext, úryvek z četby a vyjádření žáků k jejich zkušenostem se čtením. Rozhovory v druhé části pořadu jsou vědomě autentické přehrávky jedné 6. třídy OEGP z němčiny jako cizí jazyk (DaF) úrovně (B1).

Narozeniny rádií
Rádio v Rakousku a školní rádio ECHO

90 let Rádia v Rakousku, 5 let školního rádia ECHO

Mag. Anton Kellner / 16.2.2015

Vedoucí školního rádia ECHO vzpomíná na 1. říjen 1924, narozeniny rádia v Rakousku, a děkuje žákům za 5 let angažované práce pro médium RADIO ECHO a 3 vyznamenání Media Literacy Award (mla) BMBF.

Školní rádio ECHO: 1989-2014
(25 let sametové revoluce)

Mag. Anton Kellner / 16.2.2015

Kryštof Hanslik (2.A) podal zprávu o vzpomínkách svých rodičů a jejich vnímání listopadu 1989 v tehdejší ČSSR.

Školní rádio ECHO: Audioblog 1

Z akademického gymnázia v Linci
od Anety Pejcharové (třída 7A)

Mag. Anton Kellner / 15.2.2015

První audioblog naší žákyně s individuálním vzdělávacím programem textově zpracovaly a namluvily rozhlasové začátečnice Grolmusová Monika a Škarková Kateřina (obě třída 5A).
Srdečné blahopřání k jejich debutu!

Diskuze o knize:
Charles Simmons: Salzwasser (dtv)

Mag. Anton Kellner / 15.2.2015

Kryštof Hanslik (2.A) představuje ve svém seriálu KNIŽNÍ KRITIKA obsah románu SALZWASSER od Charlese Simmonse. Kniha je ve školní knihovně jako třídní četba a hodí se jako četba od 14 let.

Předvědecká práce (VWA)

Dokumentace pracovní fáze I:
„Nalézání témat a otázka výzkumu“

Mag. Anton Kellner / 11.2.2015

Ve smyslu akce“ Žáci pomáhají žákům“ existuje zvláštní servis 7. tříd“ týkající se vývoje předvědecké práce ve škole.
V nepovinném cvičení předvědecké práce (VWA) žáci nahráli strukturované prezentace (2-3 minuty), které v pracovní fázi „před podáním“ přizpůsobili k poslechu. Žákovské reflexe slouží vlastnímu určení místa a současně příští generaci VWA jako řídící pomoc.
Prezentace v českém, německém a anglickém jazyce jsou k dispozici jen interně. Jeden příklad je ale zveřejněn zde.

Noví v OEGP:
Mgr. Jan Tomsa
a Ostr. Prof. Mag. Susanne Reif-Breitwieser

Mag. Anton Kellner / 11.2.2015

Od podzimu vyučuje pan Mgr. Jan Tomsa z Prahy fyziku na naší škole. Poslechněte si rozhovor v českém jazyce s otázkami v němčině. Pan Mgr. Jan Tomsa totiž hovoří také velmi dobře německy.

Paní Ostr. Prof. Mag. Susanne Reif-Breitwieser z Vídně vyučuje angličtinu a němčinu a pracuje v OEGP. od začátku ledna.

Rozhovor vedl osvědčeným způsobem Hanslik Kryštof (2A-třída) ze školního rádia ECHO.

Nový seriál ve školním rádiu Echo:
Texty k poslechu

Mag. Anton Kellner / 11.2.2015

Kateřina Škarková a Kai Grolmus (oba ze třídy 5A) interpretují v tomto seriálu německy psané texty a pokoušejí se vyjádřit obsahové nuance. Jako první přinášíme příspěvek s titulem „4malBachmann“. Jedná se o čtené interpretace básně REKLAME od rakouské autorky Ingeborg Bachmann (1926-1973).

Skutečný dárek

Mag. Anton Kellner / 10.2.2015

Studenti Rakouského gymnázia v Praze darovali jednu „Veselou kozu“ rodině, která žije v některé z chudých oblastí světa.

70 let – Vzpomínka na Holocaust

Čtení Margot Friedlander v kupolovém sále Německého velvyslanectví v Praze

Mag. Anton Kellner / 5. 2.2015

Budoucí maturantky a maturanti OEGP navštívili na pozvání Německého velvyslanectví v Praze čtení Margot Friedlander (94). V knize „Versuche, dein Leben zu machen“ vypráví o svém útěku před gestapem, o kruté ztrátě své rodiny, o jejím zatčení a deportaci do Terezína.
„Buďte ostražití!“ – tak zněla její naléhavá prosba na konci čtení. Koordinace němčiny děkuje na tomto místě Německému velvyslanectví v Praze za pozvání našich žáků a zvláště paní Friedlander za její úchvatný referát!

Žák Filip Radmanovič vítěz letošní řečnické soutěže

S tématem o předsudcích přesvědčila jeho řeč porotu na již tradiční řečnické soutěži mládeže 6. tříd na OEGP!

Mag. Wolfgang Sperer / 4.2.2015

Ve středu 4. února 2015 se na OEGP konala každoroční řečnická soutěž mládeže pro 6. třídy. Všichni žáci a žákyně tohoto stupně si zvolili téma a už týdny předem investovali ve vyučování němčiny a doma mnoho času do vypracování a procvičování projevů, aby v tento den pronesli co nejlepší řeč.

A porota byla naprosto nadšena z výsledků této intenzivní práce. V kategoriích obsah struktura/skladba, dojem jakož i jazyk a technika mluvy – přičemž byl zohledněn také aspekt kreativity/originality – se prosadil v hodnocení poroty nakonec projev s názvem: „Původce našich problémů“, ve kterém hovořil žák Filip Radmanovič o předsudcích. Další místa, o jejichž pořadí rozhodovaly často jen desetiny, získali Mrázková Eliška, Štric Samuel, Štruplová Edita a Honzáková Klara! Současně proběhlo i „hodnocení publika“, při kterém si účastníci soutěže v anonymní volbě zvolili svého vlastního vítěze. A tento vítěz publika je – dle bezkonkurenčního rozhodnutí – Jan Hamalčík.

Rádi bychom zde vyslovili velký dík členům poroty, ve které měli učitelé jen menšinové hlasovací právo: Pascal Gerhardt (zástupce žáků), Darina Jašková (zástupce rodičů), Tadeáš Cibula (bývalý žák a student germanistiky), Manfred Seidl, Christian Votapek a Wolfgang Sperer.

Vítězi byli ale – v tom byla porota jednotná – všichni účastnící soutěže: Úroveň všech příspěvků, odvaha každého jednotlivce postavit se před porotu a před publikum, investovaný čas a energie, dlouhá příprava s jedním cílem a v neposlední řadě angažovanost v samotném vystoupení si zaslouží velkou chválu: Bravo všem zúčastněným!

Vítěz Filip Radmanovič se zúčastní v dubnu městské řečnické soutěže ve Vídni.



1.B – První tři měsíce na OEGP

Mag. Hannes Rechberger / 3.2.2015

Kdo chce začít znovu, musí to udělat okamžitě, protože díky překonané překážce se vyhnete stu nových, říká Konfucius. V tomto duchu a plni energie, zájmu a potěšení z nových věcí začali své studium na Rakouské škole v Praze i žáci 1.B. Toto krátké video ukazuje jejich prvních pár měsíců na nové škole.
Příjemnou zábavu!

Partnerství ve vzdělávání:
technická knihovna a OEGP

Partnerství ve vzdělávání: technická knihovna, Praha 6 (NTK) a OEGP plánují vzájemnou spolupráci (synergický efekt)

Mag. Anton Kellner / 29.1.2015

V zasedací síni NTK projednávali vedení školy OEGP a učitelé informatiky, příp. vedoucí kurzu UÜVWA s ředitelem knihovny, panem Martinem Svobodou, vedoucím plánování, panem Sasha Skenderija, a knihovnickou expertkou, Stephanie Krüger, možnosti spolupráce v oblasti vzdělávání.
Žáci a žákyně OEGP mohou v budoucnu navštěvovat koordinované workshopy v NTK, s cílem získat základní znalosti k předvědeckým pracím.
Jako protislužbu bude OEGP sdělovat NTK důležité zkušenosti z učení a podporovat rozšiřování kontaktů mezi Rakouskem a NTK. Ministerstvo pro vzdělání a ženy (BMBF) podporuje při zavádění VWA (předvědecké práce) také spolupráci s partnerskými institucemi.



Obrázky ze stavby VI

Mag. Anton Kellner / 21.1.2015

Tady se už toho děje hodně! Taky o sobotách v 18.00 hodin při termínu fotografování se ještě pilně pracovalo!
Srdečné pozdravy ze stavby našeho nového domova!



BMBF Media Literacy Award 2014
za mediální tvorbu

Mag. Anton Kellner / 16.1.2015

Žáci 1.AB a 6.AB v minulém školním roce pracovali na školním projektu přesahujícím obory (němčina jako cizí jazyk /DaF/, informatika, radiožurnalistika) a národopisném projektu a sestavili pro internet „Průvodce Lincem pro učitele němčiny v Čechách“.
Na multimediálním základě si může učitel němčiny sestavit trasy, dostane informace o důležitých pamětihodnostech a také je možné poslechnout si „podcasts“. Fotografie doplňují webové stránky motivující k výuce němčiny jako cizí jazyk/DaF a k návštěvě Lince.
Vedoucí projektu Rechberger, Erika El Sayed, Manfred Seidl a paní Griebl-Shehata z centra vzdělávání „Wissensturm Linz“ se těšili s žáky z tohoto krásného vyznamenání a pozvání žáků do Vídně na prezentaci!
Srdečné blahopřání!
www.asciihands.com/linzguide

Nově v OEGP:
Mag. Silvia Gruber z Vídně

Mag. Anton Kellner / 16.1.2015

Žák Kryštof Hanslik (2A) dělal rozhovor a novou učitelkou němčiny a angličtiny paní Mag. Gruber.
Přejeme dobrý start v OEGP!

Ples Rakušanů: taneční kurz

Mag. Anton Kellner / 16.1.2015

Pro ples Rakušanů jsou hledáni žáci pro zahájení plesu (předtančení).

Týden ve Vídni s 6A a 6B
od 14. 09. – 19. 09. 2014

Mag. Anton Kellner / 16.1.2015

Jako každý rok se uskutečnil i letos týden ve Vídni pro 6. třídy. Kulturní program byl velice bohatý a zahrnoval kunsthistorické a technické muzeum a také muzeum moderního umění, dále parlament, radnici a středověkou Vídeň. Zámek a ZOO Schönbrunn nesměly přirozeně taky chybět. Návštěva hlavního města nás však také vedla do národní opery k Mozartově kouzelné flétně, do závratných výšek dunajské věže a obřího kola, jakož i do hlubin vídeňského systému kanálů po stopách třetího muže. Nehledě na tyto kulturní požitky, měli žákyně a žáci zase jednou příležitost dát k dobru své znalosti němčiny a dále je zdokonalovat. V tom smyslu: Vídeň, Vídeň jen ty sama!

Téma 1989 – 2014:
25 let poté I

Mag. Anton Kellner / 16.1.2015

Seriál Koordinace němčiny OEGP: Téma 1989 -2014: 25 let poté
Antologie


Andrea Fischerová & Marek Nekula (Hrsg.): ICH TRÄUME VON PRAG (Stutz, 2012)

Tato antologie shromažďuje originální texty autorů s českým nebo československým pozadím, kteří žijí v Německu, Rakousku a ve Švýcarsku. Podtitul „Německo-české literární hraniční pendlování“ přibližuje ty autorky a autory, kteří píší v německém literárním jazyce a jsou biograficky a kulturně ovlivňováni Prahou. Rok 1989 a jeho důsledky hrají v textech důležitou roli. Důkladně propracovaná předmluva vydavatele zdůvodňuje výběr autorů a textů a zavádí do témat emigrace a exilu příp. struktury stavby antologie. Velice doporučujeme!

Písemný projekt třídy 8.A

1989-2014: 25 let sametové revoluce – 25 let konce železné opony

Mag. Anton Kellner / 16.1.2015

Žákyně a žáci třídy 8.A vytvořili z rozhovorů se svědky doby z řad rodičů a příbuzných náhled do listopadu 1989. Texty byly vydány také jako tiskové médium a jsou k nahlédnutí v odkazu: http://projekt-oegp.cz/8A/

Maturitní třída děkuje paní ředitelce Benischek za financování tištěných exemplářů a tematické webové stránky ze školního rozpočtu!

1989-2014:
Rozhovor se svědkyní doby
Monikou Arkai

Mag. Anton Kellner / 16.1.2015

Třída 8.A ukončila svou projektovou fázi na téma 1989-2014, 25 let sametové revoluce, rozhovorem s Monikou Arkai.

Je to dcera disidenta a pozdějšího ministra vnitra Jiřího Dienstbiera, který bohužel v roce 2011 zemřel. Paní Arkai vyprávěla m.j. o politických vizích svého otce, Chartě 77, jeho pronásledování a zatčeních a o jejích vlastních zážitcích z pobytu ve Vídni.

Vrcholem byly vzpomínky na přestřižení železné opony v Dolním Rakousku a opětovném setkání s otcem v prosinci 1989.

Srdečný dík za pozoruhodnou hodinu!

Projekt Comenius: Chvála od OEAD – Národní agentury celoživotního vzdělávání

Mag. Anton Kellner / 16.1.2015

„Uprostřed Evropy – Německo a jeho východní sousedé čtvrtstoletí po velkém zlomu 1989-1991“

V závěrečné zprávě OEAD vyzdvihuje vrchní dohled projektu Erasmus, že Rakouské gymnázium spolupracovalo na mezinárodním poli s velkou angažovaností.
Integrující nasazení při získávání kompetencí zapůsobilo na žáky velmi pozitivně.
Hlavní odpovědný vedoucí projektu Mag. Sajovitz a jeho kolega Mag. Sperer, který mu v konečné fázi pomáhal, mohou být hrdí na výkony, které byly oceněny ve zprávě!

OEGP uvidíme od 1. 12. – 15. 12.
v televizi LT1

Mag. Anton Kellner / 8.1.2015

Příspěvek o Rakouském gymnáziu v Praze lze shlédnout v soukromé televizi z Lince (LT1) v těchto odkazech do 15.12.:

– na Homepage der Medienwerkstatt Linz (déle než do 15.12. – ještě neaktivováno)
– na Youtube (od minuty 27 z 60)

Podnikatelský řidičák na OEGP
nadále úspěšně v kurzu

Mag. Anton Kellner / 8.1.2015

Dne 15.12. se podrobili první kandidáti naší školy on line testu pro modul C a všichni ve zkoušce obstáli! Gratulujeme! Není nutno vyzdvihovat jen tento výkon sám o sobě, (němčina je pro všechny cizí jazyk!!), ale také zvláštní angažovanost našich žáků: připravovali se na tuto zkoušku samostudiem (!) a znovu ukázali, že jejich uvažování v kategoriích národního a podnikového hospodářství je již velmi perfektní a bezchybné. Někteří studenti tím absolvovali již všechny 3 moduly „podnikatelského řidičáku“. Nyní je čeká ještě podnikatelská zkouška hospodářské komory.

Vánoce 2014

Mag. Anton Kellner / 8.1.2015

Rakouské gymnázium v Praze přeje všem žákům, rodičům, přátelům a příznivcům krásné Vánoce a vše nejlepší v novém roce!

Vánoční oslava Spolku Rakušanů (VÖT)

Mag. Anton Kellner / 19.12.2014

V nádherném prostředí sálu Boccaccio v grandhotelu Bohemia v Praze 1, se konala tradiční oslava Vánoc Spolku Rakušanů v Praze VÖT. OEGP pomohlo spoluvytvářet slavnostní atmosféru hudebním vystoupením (m.j. Prof. Oman, Prof. Kellner) a přednesem vánočních básní (žáci a žákyně třídy 2B). Ve své zahajovací řeči zdůraznila jeho excelence velvyslanec Dr. Ferdinand Trauttmansdorff velmi dobré sousedské vztahy mezi Českem a Rakouskem a poděkoval všem za jejich nasazení. Prezident VÖT, Dr. Erwin Hanslik, v ohlédnutí zpět a současně ve výhledu do budoucna poukázal na rozsáhlý kulturní program VÖT a ukázal tím, že Spolek je dynamické a světu otevřené společenství.



Úvod do předvědecké práce (VWA)

Workshop v technické knihovně v Praze 6

Mag. Anton Kellner / 11.12.2015

Účastníci nepovinného cvičení „Předvědecká práce„ (VWA) navštívili Technickou knihovnu v Praze 6.
Paní Mag. Krüger z technické knihovny uvedla základní koncepci knihovny a informovala o vědeckém pátrání po zdrojích, o softwaru citátů a možnostech on-line přístupu k použití knihovny z domova.
Exkurze byla ukončena registrací všech účastníků.
Do budoucna uvažujeme o partnerství ve vzdělání („myšlenka partnerské knihovny“) mezi Technickou knihovnou a OEGP. Srdečný dík paní Mag. Krüger z Technické knihovny za její kompetentní přípravu a školení!



Odkaz: www.techlib.cz

Ze stavby V – Oslava „glajchy“ na novém Rakouském gymnáziu v Praze

Mag. Anton Kellner / 10.12.2014

Novostavba v Modřanech dostala, jak bylo naplánováno, svou střechu ještě před zimou! K oslavě „glajchy“ kterou zorganizoval investor a generální stavitel, se sešlo velké množství čestných hostů v budoucí jídelně, ještě před první obchůzkou, která ukázala velkorysé plánování. Velvyslanec Dr. Ferdinand Trauttmansdorff, velký příznivce tohoto projektu, a členové rakouského velvyslanectví, zástupci správní a dozorčí rady a školské rady přišli, aby si udělali obrázek o pokrocích na stavbě. Také starostka městské části Prahy 12, paní Dr. Daniela Rázková se zástupci rady obecního úřadu, uvítali školu již nyní na tomto novém místě. Přejeme všem, kteří na stavbě pracují, i nadále mnoho zdaru tohoto velkého záměru a měsíce bez úrazů, aby byl dodržen termín v září 2015. Už se moc těšíme!



Výuka němčiny v 6.A

Exkurze na výstavu „Pomalu začalo být zase dobře“ na Vitkově

Mag. Anton Kellner / 5.12.2014

Žáci 6.A četli ve výuce němčiny knihu od Ilse Tielsch: Das letzte Jahr (Edice Atelier).
K doplnění toho navštívili žáci aktuální dvojjazyčnou výstavu na téma odsunu po roce 1945 na Vítkově.

Koncepce se uskutečnila prostřednictvím Dolnorakouského vlastivědného institutu ve spolupráci s Centrem pro výzkum migrace (ZMF).

Žáci museli zodpovědět otázky v pracovních listech a řešit úkoly z vyprávění (svědkové doby).

Výstava bude v roce 2015 putovat po Čechách a Dolním Rakousku.



Links:  
www.migrationsforschung.at
www.noel.gv.at

Slavnostní shromáždění
k 25.výročí pádu železné opony

Wullowitz (CZ), Bad Leonfelden und Leopoldschlag (O.Ö.)

Mag. Anton Kellner / 1.12.2014

Slavnostní shromáždění k 25. Výročí pádu železné opony se uskuteční dne 11.12.2014 ve Wullowitz (CZ), Bad Leonfelden a Leopoldschlag (Horní Rakousko).

Naše škola se zúčastnila
soutěže Náboj Junior

Mgr. Iva Pavlíčková / 28.11.2014

Náboj Junior je mezinárodní matematicko-fyzikální soutěž pro čtyřčlenné týmy žáků druhého stupně základních škol a víceletých gymnázií. Na začátku soutěže obdrží každý tým zadání šesti příkladů. Jakmile tým dospěje u některého z nich ke správnému, většinou číselnému výsledku, dostane zadání dalšího. Kdo vyřeší v časovém limitu nejvíce příkladů, vyhrává. Úspěch většinou nezávisí jen na schopnostech jednotlivých členů, ale i na efektivní týmové spolupráci.
Rakouské gymnázium vyslalo do soutěže 2 týmy. Z prvních ročníků to byli: Margita Řezáčová, Marek Holeček, Patrick Smejkal a Nicholas McLaren. Druhé ročníky zastupovali tito žáci: Štěpán Havlín, Kryštof Hanslik, Vojtěch Kaněra a David Trojáček.

Všem zúčastněným bych ráda poděkovala za úspěšnou reprezentaci naší školy. Soutěž se všem moc líbila a doufám, že se příští rok opět zúčastníme.

Den otevřených dveří

Mag. Anton Kellner / 27.11.2014

Velký zájem ovládl také letošní Den otevřených dveří.
Žáci a žákyně potěšili rozmanitým náhledem do výuky.
Obzvlášť se samozřejmě líbily krásné fotografie stavby nové budovy školy a pokroků na stavbě.
Srdečný dík všem zúčastněným!



Obrázky ze stavby IV

Mag. Anton Kellner / 26.11.2014

Bylo dosaženo konečné výšky stavby!



Sportovní aktivity

Mag. Anton Kellner / 19. u. 26.11.2014




Den otevřených dveří

Výstava učebnic nakladatelství Hueber
pro výuku němčiny jako cizí jazyk (DaF)

Mag. Anton Kellner / 25.11.2014

Také tento rok budou paní Dr. Veronika Hutarová a pracovník nakladatelství Hueber na Dnu otevřených dveří radit a doporučovat nejmodernější učební materiály pro výuku předmětu němčina jako cizí jazyk (DaF). Učební pomůcky tu lze zakoupit i za výhodné ceny.

Využijte zvláštní odborné informace a navštivte stánek nakladatelství Hueber!

Thema 1989 -2014: 25 Jahre danach II

Mag. Anton Kellner / 24.11.2014

Seriál koordinace němčiny OEGP: Téma 1989 -2014: 25 let poté

Oldřich Stránský: Neexistuje spravedlnost na zemi, Böhlau 2010

Oldřich Stránský, narozený v severočeském městě Most/Brüx, bohužel 18.června 2014 v Praze zemřel. Jako člověk, který přežil holocaust, se po změnách 1989 m.j. velmi silně zasazoval za odškodnění obětí nacismu.

Předmluvu k této působivé knize napsal Václav Havel. Zdůraznil v ní, že nepojednává jen o životě v koncentračních táborech, ale také později o těžkém životě za železnou oponou. Existuje jen málo knih o českých zkušenostech s holocaustem přeložených do němčiny. Kniha má proto význam pro seriál, protože zprávy Oldřicha Stránského o jeho aktivitách jako člena Německo-českého fondu budoucnosti ukazují člověka, který se s láskou staral o česko-německé vztahy.

Jak republika Rakousko, tak Spolková republika Německo Oldřicha Stránského vyznamenali, protože se po roce 1989 zvlášť aktivně zasazoval za odškodnění. Poslední 4 kapitoly knihy pojednávají o době po roce 1989 a autor knihu uzavírá větou: „Nevzdám se naděje, že jednoho dne bude ve světě více spravedlnosti, než v době mého života“.



To byl maturitní ples 2014

Mag. Anton Kellner / 21.11.2014

Obrázky z našeho vydařeného maturitního plesu 2014.



SQA- kvalita školy všeobecné vzdělání

Vícedenní workshop učitelek a učitelů OEGP v Dolních Počernicích

Mag. Anton Kellner / 18.11.2014

Pod vedením pověřence SQA Mg Votapka ve spolupráci s vedením školy se konal vícedenní workshop učitelů na téma Školní program a výuka přesahující jednotlivé obory (s prezentacemi).
Místo semináře leží v krásném prostředí Dolních Počernic.

Interní školení učitelů: předvědecká práce (VWA)

Mag. Anton Kellner / 18.11.2014

Dr. Maria Dabringer z university ve Vídni referovala o obsahu a výstavbě předvědecké práce (VWA).
VWA představuje 1. pilíř nové maturitní zkoušky v Rakousku. Pečlivě byly prodiskutovány administrativní a pedagogické výzvy týkající se implementace v OEGP. Vedení školy, učitelky a učitelé tak prožili poutavý a komunikativní školící den v OEGP.

Nepovinné cvičení k předvědeckým pracím

Uvedení do knihovny Rakouského kulturního fóra

Mag. Anton Kellner / 18.11.2014

Knihovník Dr. Václav Maidl uvedl žáky a žákyně třídy 7.A do struktury, budování a možností knihovny RKF. Paralelně k tomu se uskutečnila v plénu praktická cvičení k nalézání témat, formulování titulů a otevírajících se základních otázek. Exkurze trvala 2 hodiny a byla intenzivně využita k přípravě předvědeckých prací (VWA).

Univerzitní hovory
na Rakouském gymnáziu v Praz
e

Anahita Mesbahi (7.A) / 12.11.2014

13. října 2014 navštívil Vojtěch Joza, člen školní rady a absolvent OEGP, naši školu, aby studenty informoval o množnostech studia v Rakousku.
S rakouským maturitním vysvědčením mají žáci OEGP velkolepou příležitost pokračovat ve studiu v Rakousku – většinou nejsou požadovány přijímací zkoušky. Účastníci této akce získali cenné informace a rady a měli možnost klást vlastní otázky. Pokud by žáci měli ještě další dotazy, Vojtěch Joza je rád zodpoví prostřednictvím E-mailu. Těšíme se na pokračování a další spolupráci.

Interaktivní výstava CERN

Anahita Mesbahi (7.A) / 6.11.2014

Dne 22. září 2014 se obě sedmé a osmé třídy zúčastnily interaktivní výstavy, která se konala k 60. výročí založení CERN v Akademii věd ČR. Žáky doprovázeli Mag. Anton Kellner a RNDr. Jan Tomsa.
V průběhu prohlídky s odborným výkladem si studenti prohlédli mnoho zajímavých exponátů (např. součástky některých přístrojů) a mohli se také ponořit do zjednodušeného modelu urychlovače částic, ve kterém zkoušeli za pomoci pohybových senzorů působit imaginární kolize protonů.
Mimořádným exponátem výstavy byla také mlžná komora, kterou vlastnoručně zhotovili studenti pražského Gymnázia Opatov. Tato komora nabízí jedinečný pohled na stopy jinak neviditelného kosmického záření, které na nás neustále z vesmíru dopadá. CERN (Conseil Européen pour la recherche nucléaire) je zcela unikátní evropská organizace světového měřítka pro jaderný výzkum. Byla založena již v roce 1954 a nachází se na hranici Švýcarska a Francie.
Výzkumy probíhající v tomto institutu jsou přínosné nejen z hlediska teorie fyziky, ale značně pomáhají také vyvíjet nové technologie, které mohou být následně využité například i pro účely medicíny. Takto se dění v CERNu nepřímo dotýká většiny lidí. Další velkou výhodou jsou také nejrůznější příležitosti, které CERN nabízí studentům – možnost podílet se na výzkumech takovýchto rozměrů je jistě skvělou zkušeností. Děkujeme oboum profesorům a vedení školy za velmi zajímavou a přínosnou exkurzi. (pro velký úspěch byla celá výstava prodloužena ještě do 12.10. 2014)

Exkurze do knihovny Rakouského kulturního fóra

Mag. Anton Keller / 5.11.2014




Obrázky ze stavby III

Mag. Anton Kellner / 4.11.2014

Několik dalších postřehů ze stavby




Media Literacy Award 2014 pro OEGP

Mag. Anton Kellner / 29.10.2015

Obrazová galerie z udílení cen ve Vídni.



Důležité informace pro 7. ročníky

Předvědecká práce (VWA) v OEGP

Mag. Anton Kellner / 22.10.2014

Obě 7. třídy budou v příštím školním roce skládat novou částečně standardizovanou maturitní zkoušku orientovanou na kompetence. Tato forma maturity se již ve školním roce 2014/2015 uskutečňuje na všech všeobecně vzdělávacích vyšších školách v Rakousku.

Již v 7.třídě začíná práce na „1.sloupu“maturitní zkoušky, který se orientuje na praxi. Musíme počítat s nalézáním témat, podáním tematického stanoviska (včetně horizontu očekávání), schvalovací povinností školským úřadem a projednáním projektu pro předvědeckou práci (VWA). Základní znalosti pro zkoncipování předvědecké práce VWA jsou nezbytné.

Proto vedení školy zavádí v tomto školním roce pro 7. ročníky nepovinné cvičení na téma předvědeckých prací.
Mnoho úspěchů!



Důležité odkazy:
www.ahs-vwa.at/
www.literacy.at
www.bifie.at/

Obrázky ze stavby II

Mag. Anton Kellner / 2.10.2014

Stavba naší nové školy jde kupředu: roste již nahoru!



Evropský den jazyků

Mag. Anton Kellner / 1.10.2014

U příležitosti evropského dne jazyků 26.9. navštívíli žáci obou 7. tříd pod vedením Prof. Stoff a Prof. Sperera Rakouské kulturní fórum v Praze, aby se zúčastnili workshopu na téma „1. Světová válka“.

Kromě toho připravili pracovní příkazy pro předvědeckou práci v knihovně Goetheinstitutu.

Žáci 3. ročníků se pod vedením Prof. Votapka a Prof. Grubera zabývaly filmem „Der große Traum“, zatímco 2. ročníky (vedení Prof. El Sayed a Prof. Seidlem) si poslechly kriminální poslechový text B1 (vlastivěda Rakousko /VÍDEŃ) DaF s příslušným prorakouským nadšením.

Vydařené akce se konaly jako ucelené jednotky.

Týden ve Vídni – 14. – 19. 9. 2014

Mag. Anton Keller / 20.9.2014




Pozvánka: umění z OEGP

Mgr. Zdeňka Mahdiová vystavuje práce žáků

Mag. Anton Kellner / 16.9.2014

Srdečné pozvání na vernisáž žákovských prací z výtvarné výchovy!
Místo: Prádelna, Komunitní Centrum
Adresa: Holečkova 38 a, Praha 5
Čas: 18. září, 18.00 hod.
Trvání výstavy od 18.9. – 8.10.2014

Fotogalerie z výstavy:



Obrázky ze stavby I

Mag. Anton Kellner / 6.9.2014

Stavba naší nové školy jde kupředu: roste již nahoru!



Počátek školního roku

Mag. Anton Kellner / 3.9.2014

Vedení školy přeje všem žákyním žákům Rakouského gymnázia v Praze opravdu vydařený start do nového školního roku!

„K dobrému konci paří také dobrý začátek!“

(Konfucius)