Školní rok 2016/2017

Výstava výtvarných prací „Spolužáci 2017“

Mgr. Zdeňka Mahdiová / 30.6.2017

Od 19. 6. do 28. 6. 2017 byla v přízemí školy k vidění výstava výtvarných prací našich studentů. Rodiče mohli díla obdivovat během „Zahradní slavnosti“, kterou škola uspořádala na konci školního roku. Byla vystavena nejzdařilejší výtvarná díla, která studenti sami instalovali. K vidění byla olejomalba, malba akrylem, ale i kresby a různé techniky grafických tisků. Studenti se obávali, že je návštěvníci výstavy budou kriticky hodnotit. Přesto byli na svá vystavená díla pyšní, protože měli pocit, že odvedli dobrou práci.



Beachvolejbal

David Lukeš / 22.6.2017

Náš výběr se dne 31. května 2017 zúčastnil turnaje základních a středních škol v beachvolejbalu. V rámci základních škol skončily naše dívky na čtvrtém místě, kdy dvě utkání prohrála a jedno dovedla k remíze a jen jeden míč je dělil od třetího místa. Starší si vedly o něco lépe a ve skupině skončily na třetím místě, s bilancí jedné výhry a dvou porážek. Mladší kategorie: Žaneta Holečková, Sofie Trepešová, Magdalena Koťátková Starší kategorie: Zuzana Kinclová, Agáta Faitová Všem děkujeme za reprezentaci školy a věříme, že nasbírané zkušenosti zúročíme v příštích letech.



Englishdays – Teambuilding v Peci pod Sněžkou

Mag. Susanne Reif-Breitwieser / 22.6.2017

Od 7. – 9. 6. 2017 byli žáci tříd 5.AB společně s kolegy Mooslechner, Speck a Wiltshire v Peci, nejen proto, aby 3 dny hovořili pouze anglicky, ale také aby prováděli různé aktivity teambuildingu a tím se ještě lépe vzájemně poznali a utužili tak třídní kolektiv.
První den jsme společně obědvali a hned na to jsme nastartovali k první aktivitě. Žáci byli rozděleni do 4 skupin a měli 2 hodiny času na to, aby absolvovali hry jako honbu za pokladem s různými úkoly. Tyto úkoly byly například postavit větrné hry a květinový věnec, jakož i nacházet nejrůznější věci v lese a nakonec je prezentovat. Aby bylo také zajištěno, že skupiny zůstaly pohromadě a společně pracují, musel být každý „nález“ vyfotografován tak, aby bylo na každé fotografii vidět , že tam všichni členové týmu jsou.
Druhý den se konala tak zvaná soutěž „Egg Competition“, při které žáci ve 3 skupinách dostali po jednom syrovém vejci a jednu roli lepicí pásky. Jejich úkolem bylo vejce během jedné hodiny zabalit přírodními materiály tak, aby mohlo být nakonec nasazeno v testu hodu do dálky , aniž by se rozbilo. Žáci měli úžasné a velmi kreativní nápady a (skoro) všechna vejce soutěž přežila a byla druhý den při snídani zaslouženě snědena.
Cvičení k posílení kolektivu má název „Human Knot“. Při tom si musejí všichni žáci a žákyně podat ruku (každému kromě osoby stojící přímo vedle něj). Tento uzel, který tím vznikne, pak musí být zase znovu rozmotán , aniž by se přestaly držet ruce druhých. Tato hra vyžaduje dobrou komunikaci a spolupráci. Také tuto úlohu zvládli žáci a žákyně s viditelným potěšením.



Online zkoušky „Podnikatelský řidičský průkaz“

Mag. Gerhard Perst / 22.5.2017

100% úspěšnost měly zkoušky k letošnímu získání podnikatelského řidičského průkazu – modulů A a B!! Tato dodatková kvalifikace je potvrzena diplomem Rakouské hospodářské komory. Úspěšní absolventi zkoušky se těší již dnes na předávání diplomů 23.6. z rukou rakouského velvyslance v České republice, Dr. Alexandera Grubmayra. Gratulujeme!

Úspěchy na recitační soutěži 2017

Mag. Alexander Hager / 9.5.2017

Přes 130 žákyň a žáků z celé České republiky se zúčastnilo letošní soutěže Pražského domu literatury v německé recitaci. Po dvou výběrových kolech se dostalo dvacet účastníků do velkého galafinále, které se konalo ve slavnostní atmosféře v Grand Hotelu Bohemia. Také OEGP bylo zastoupeno ve finále dvěma příspěvky. Denisa Antonová a Julie Stávková z 2. B vybraly pro svůj příspěvek klasika: přednesly baladu „Der Erlkönig“ od Johanna Wolfanga Goetha. Již předem přesvědčily porotu svým kreativním příspěvkem na videu. Také na jevišti nadchly publikum svým přednesem, který podpořily obratným nasazováním masek.

Druhé duo OEGP tento večer tvořili Kryštof Hanslik a náš školní pes Emil. Kryštof přednesl text písně „Es gibt Tage, da wünscht´ ich, ich wär´ mein Hund“ („Jsou dny, kdy si přeji být mým psem“) německého písničkáře Reinharda Meye. Při svém příspěvku udržel nejen Emila na vodítku, ale svým řečnickým talentem také porotu a publikum v náladě.





První pomoc

David Lukeš / 27.4.2017

V rámci projektu tělesné výchovy a biologie, se studenti zúčastnili přednášky o první pomocí. Přednášku vedl MUDr. David Ručka Ph.D.. Přednáška byla spojená s ukázkami jednotlivých situací, jak se při nich chovat a co dělat, pokud se u některé z těchto situací objevíme. Na závěr přednášky si každý mohl vyzkoušet samotnou resuscitaci na figuríně a uvést postiženého do stabilizované polohy.



InspIS

Mgr. Zdeňka Mahdiová / 25.4.2017

Vážení rodiče/zákonní zástupci,

dovolte mi seznámit Vás s informacemi o výběrovém testování InspIS SET, určeném pro žáky 2.A a 2.B našeho gymnázia.

Česká školní inspekce provede v tomto roce výběrové zjišťování výsledků žáků 9. ročníků základních škol a odpovídajících ročníků víceletých gymnázií. Výběrové zjišťování bude ověřovat aktuální míru dosažení očekávaných výstupů podle příslušných rámcových vzdělávacích programů. Zjišťování výsledků bude provedeno elektronickou cestou prostřednictvím inspekčního systému elektronického testování InspIS SET. Testy proběhnou online, jen pro žáky 2. A + 2. B, v úterý 16. května 2017, od 8.30 do cca 11.10 hod., učebny č. 104 + 105, ověřovanou oblastí bude anglický jazyk, matematika a tělesná výchova a výchova ke zdraví. Vlastní testování bude trvat cca 90 minut. Každý žák se přihlásí svým přiděleným heslem a vyplní svůj text, heslo i text budou vygenerované před konáním testu. Více informací najdete na csicr.cz. Děkujeme za Vaši podporu!

Kytarový koncert

Mgr. Kamila Tůmová / 19.4.2017

V pondělí 27. března 2017 navštívily 2., 5. a 6. ročníky kytarový koncert v Divadle na Cikorce.

Nástrojové možnosti nám zde předvedl peruánský kytarista Jari Velaochaga. Studoval klasickou kytaru na konzervatoři v Limě a absolvoval i na Pražské konzervatoři. V šedesátiminutovém programu zaznělo téměř 20 známých hitů Beatles, Led Zeppelin, Deep Purple, Pink Floyd, Depeche Mode, ale i filmové melodie z filmů Kmotr, Růžový panter a latinskoamerické melodie. Jari hrál stylem fingerpicking na akustickou flamencovou španělku. Aby přesně vystihl melodii, v rychlých skladbách musel fofrovat s prstokladem na hmatníku. Přestože působil velmi skromně, dokázal všechny v sále pěkně pobavit a příjemně naladit na zbytek dne.



Besuch des ÖKF mit der 6.A

MMag. Silvia Neumayer El Bakri / 7.4.2017

Am Dienstag, 4.April präsentierte Valerie Fritsch, die bereits sehr erfolgreiche österreichische Schriftstellerin (geb. 1989) und Fotografin, im Österreichischen Kulturforum ihren jüngsten Roman „Winters Garten“. Sie beschreibt darin eine dystopische Welt, in der ein paradiesischer Garten der Zerstörung der Welt gegenübergestellt wird. Die Geschichte einer aufblühenden Liebe, eingebettet im Untergang der Welt, hat die Schüler und Schülerinnen der 6A begeistert. In der anschließenden Diskussion wurde mit der Autorin über ihre Vorliebe für Afrikareisen und die Lieblingsmotive ihrer Fotos gesprochen.



Náš školní časopis OEGP COURIER
se po dlouhé odmlce vrací!

Nicholas McLaren, Veronika Peffková / 4.4.2017

V novém čísle, jehož vydání se pomalu, ale jistě blíží, si budete moct přečíst mimo jiné jak sehnat nejlevnější letenky, jak dosáhnout dokonalosti v oblékání s novým „módním koutkem“ a také reportáž s humorným nádechem o proběhlém lyžáku. Nebudou chybět ani naše již tradiční rubriky. Již brzy!

Za redakční tým OEGP Courier
Nicholas McLaren a Veronika Peffková

Program Enter
v Národním technickém muzeu

Mgr. Iva Pavlíčková / 30.3.2017

Dne 30. března 2017 se žáci třídy 1.A zúčastnili programu v NTM „Domácnost“.

Žákům byly představeny různé přístroje a pomůcky k dorozumívání, pokusili se přenést slovní informaci. Na základě svého pozorování porovnali svítivosti žárovek a zářivek. Dále změřili účinnost vaření na elektrické plotýnce a v rychlovarné konvici. Na závěr se seznámili s principem jednoduchého rádia – krystalky.



Čtení z knih Thomase Breziny
v rezidenci rakouského velvyslanectví

Mag. Susanne Reif-Breitwieser / 27.3.2017

23. března 2017 se uskutečnila v rezidenci rakouského velvyslanectví v Praze dvouhodinová akce, při níž známý rakouský autor dětských knih Thomas Brezina, autor mnoha oblíbených knih pro děti a mládež, které jsou samozřejmě přeloženy také do češtiny, četl ze svých vlastních děl. Přišlo mnoho hostů různého věku, mezi nimi také hodně žáků OEGP a DSP (Deutsche Schule Prag), kteří zde strávili nanejvýš zábavné odpoledne. Po čtení byla ještě možnost povídat si s autorem, získat autogramy a posilnit se ovocnou šťávou a moučníkem. Akce byla doplněna nabídkou knižního stánku obchodu s knihami pro děti Amadito & Friends. Tato nabídka českých a německých vydání děl Thomase Breziny se setkala s velkým nadšením. Děkujeme srdečně panu velvyslanci Rakouské republiky za jeho pohostinnost a Sdružení Rakušanů v České republice (VÖT) a Rakouskému kulturnímu fóru ( ÖKF) za jejich velkorysou podporu akce!



Body The Exhibition

Martha Waldhartová, 2.B / 24.3.2017

8. března 2017 se žáci prvních ročníků Rakouského gymnázia v Praze vydali navštívit zajímavou výstavu.

Po první vyučovací hodině jsme za doprovodu našich učitelů vyjeli tramvají směrem Výstaviště. U vchodu jsme se rozdělili do dvou skupin a každá dostala vlastního průvodce. Pak už jsme mohli na vlastní oči vidět 20 celotělových a dalších 300 různých exponátů, které pocházejí ze skutečných lidských těl. Vystaven byl např. kosterní systém, svalstvo, reprodukční a dýchací orgány, krevní oběh a mnoho dalších částí těla. Exponáty byly instalovány v různých pozicích, aby nám ukázaly, co probíhá v těle během sportu. Speciální oddělení se věnovalo vývoji lidského plodu v těhotenství. Celá výstava byla doplněna velkoplošnými obrazovkami s 3D animacemi.

Nejvíce nás udivila embrya a nenarozené děti, dále pak plíce kuřáků, játra napadená rakovinou, či kompletní kůže z celého člověka. Dozvěděli jsme se také mnoho zajímavostí. Věděli byste, že průměrná rychlost kýchnutí je 161 km/h? Nebo že během svého života sníte zhruba 25 tun jídla a ujdete 180 tisíc km? Pokud ne, doporučujeme Vám tuto výstavu navštívit.

„Body The Exhibition“ přibližuje zajímavým způsobem fungování lidského těla a motivuje návštěvníky ke zdravějšímu životnímu stylu a péči o tělo.

Zpráva z naší cesty do Drážďan

Aneta Filip, Kathrin Tvarohová, 2.A / 22.3.2017

Ve dnech 13. – 15. února 2017 jsme byli společně s naší paralelní třídou, 2. B, na exkurzi v Drážďanech. V pondělí v 9 hodin jsme se vydali na cestu. Po krátké a velmi příjemné jízdě nás autobus dopravil přímo před naši mládežnickou ubytovnu, tam jsme rychle vybalili naše věci a hned jsme pokračovali dále. Procházeli jsme se nádherným starým městem Drážďan pod sluncem zářícím na jasném modrém nebi. Poté jsme se šli najíst do nákupního centra. Naší příští zastávkou pak byla manufaktura Volkswagen. Prohlídka renovované moderní manufaktury byla velice zajímavá a my jsme si mohli také sami vyzkoušet mnoho věcí, například jsme si sedli do krásného auta a testovali nejnovější technologie. Po návštěvě manufaktury jsme se vrátili do města a měli konečně čas na nákupy. Když se všichni vrátili s plnými taškami, šli jsme zase zpátky do ubytovny na večeři. Protože byli mnozí po náročném dni unaveni, strávili jsme zbytek večera v pohodlí na pokojích. Příští den jsme po chutné snídani napochodovali do muzea hygieny, které jsme si prohlédli a nasbírali nové vzrušující informace. Pak jsme ale už měli velký hlad, a tak jsme šli do města, abychom se najedli. Potom jsme si ještě někteří dali lahodnou zmrzlinu! Pak jsme ale museli jít rychle dál, protože jsme museli být už ve 14.00 hodin v „Motorové hale“, což je projektové centrum současného umění. Tam jsme se rozdělili do dvou skupin. Zatímco první skupina zdobila plátěné batohy sítotiskem, druhá skupina si prohlížela moderní plakáty a diskutovala o nich. V této hale jsme strávili čtyři hodiny. Bylo to velice náročné, proto jsme se museli zase posilnit. Po večeři jsme si mohli vybrat, jestli půjdeme do města nakupovat, nebo zda raději zůstaneme v ubytovně. Když se pak všichni vrátili na pokoj, zvonily už zvony, a tím nám také ohlašovaly noční klid. Příští ráno jsme vstávali dříve, protože jsme si museli sbalit tašky a uklidit celý pokoj. Když bylo vše hotové, šli jsme na poslední snídani, a poté jsme už opustili ubytovnu. Šli jsme pěšky do města, abychom si ještě naposledy prohlédli toto krásné město. Za jasného počasí jsme šli k Opeře (Semperoper), kde už na nás čekal autobus do Prahy. Dechberoucí exkurze byla u konce.



Thomas Brezina

Mag. Susanne Reif-Breitwieser / 7.3.2017

Známý rakouský autor knih pro děti a mládež Thomas Brezina, autor knih „Klub tygrů“ nebo „Klukům vstup zakázán“, o Tomu Turbovi a jeho Knickerbocker banda, přijede do Prahy!
Bude číst z jedné ze svých novější ch knih a na závěr povede rozhovory s hosty. Akce, na kterou srdečně zveme děti, mládež a také jejich rodiče, se koná ve spolupráci OEGP s VÖT (spolkem Rakušanů v České republice) dne 23. března 2017 v 16.30 hodin v rezidenci rakouského velvyslance v Praze 1. Přihlášení na akci je bezpodmínečně nutné:
Susanne.Reif-Breitwieser@oegp.cz
Po přihlášení obdržíte přesnou adresu.

Výstava výtvarných prací „Spolužáci 2017“

Mgr. Zdeňka Mahdiová / 6.3.2017

Jak je již tradicí, studenti Rakouského gymnázia v Praze tento rok opět pořádali souhrnnou výstavu svých nejlepších výtvarných prací. Letošní výstava s názvem „Spolužáci 2017“ se konala v budově naší školy v termínu od 18. 1. do 8. 2. 2017.
Studenti dostali možnost předvést svá výtvarná díla, která vznikala v rámci povinných předmětů, nepovinných aktivit a výtvarných dílen. Vytvořili různými výtvarnými technikami mnoho krásných děl a na výstavě byla zastoupena kresba, malba, grafika, keramika i kombinované výtvarné techniky.
Nejlepší výtvarná díla studentů našeho gymnázia jsou pravidelně vystavována na různých akcích a jednou z nich byla právě tato výstava. Tuto prezentaci výtvarných děl jsme mohli uspořádat pouze díky našim talentovaným studentům. Každé vystavené dílo bylo jedinečné a originální a pro některé naše studenty to byla první příležitost prezentovat své práce veřejně.



Krakov

Filip Hyždal / 6.3.2017

Ve dnech 22.-24.2.2017 jsme my, žáci 6. B a 7. A, navštívili Krakov a jeho okolí. Náš výlet započal poněkud smutně v koncentračním táboře Auschwitz-Birkenau. Zde jsme absolvovali šestihodinovou exkurzi, při níž jsme si také připomněli všechny vězně padlé v koncentračních táborech a uctili je minutou ticha. Po přesunu do hotelu v Krakově jsme dostali volno, které jsme využili třeba na návštěvu restaurací s tradičním polským jídlem. Na druhý den jsme navštívili Staré město, hrad Wawel a historickou budovu Jagellonské univerzity. Večer jsme měli na programu večeři v židovské restauraci s tradiční židovskou hudbou. Poslední den jsme strávili v centru města, kde jsme měli možnost nakoupit suvenýry nebo jiné věci. Myslím si, že výlet byl velmi poučný a obě třídy si ho plně užily.



Ples Rakušanů v paláci Žofín

Mag. Susanne Reif-Breitwieser / 13.2.2017

Ve čtvrtek dne 19. ledna 2017 se konal opět také letos ples Rakušanů, jeden z nejelegantnějších plesů sezóny v Praze, jako každý rok je organizován představenstvem VÖT, v paláci Žofín.

Úchvatnou plesovou noc zahájili mladé dámy a mladí pánové pořadatelského výboru z Rakouského gymnázia, kteří vydařeným nástupem k polonéze Carla M. Ziehrerse “ Fächerpolonaise“ s nadšením a radostí vytvořili atmosféru zcela dle tradice vídeňských plesů. VÖT zorganizoval jako přípravu na ples několikaměsíční taneční kurs pro žáky a žákyně Rakouského gymnázia a převzal na sebe i náklady. Srdečně za to děkujeme!

Dojmy z plesu najdete zde : www.ballderoesterreicher.cz
Také nesměla chybět profesionální půlnoční vložka a samozřejmě oblíbená půlnoční čtverylka pro tancechtivé publikum. Celkově vzato to byla opět vydařená slavnost plná radosti z tance a ze života! 19. ledna 2018 , znamená pak příště opět „samý valčík!“



Lyžařský kurz 5.A a 5.B

Mag. Hannes Rechberger / 28.2.2017

Von 22. Januar bis 27. Januar waren wir, die Klassen 5A und 5B, auf Skikurs in Österreich. Nach einer entspannten Busfahrt bezogen wir unser Quartier im Schloss Tandalier in Radstadt. Neben einem schönen Speisesaal im Schloss gibt es dort eine Turnhalle, eine Boulderwand und einen gemütlichen Aufenthaltsraum. Jedes der modernen Zimmer verfügt über ein eigenes Bad. Das ist nach einem langen Tag auf der Piste sehr angenehm. Auch das Wetter zeigte sich von seiner besten Seite. Bei strahlendem Sonnenschein erkundeten wir jeden Tag ein anderes Gebiet der Skiwelt Amadé. Am ersten Tag wurden wir in drei Ski- und eine Snowboardgruppe eingeteilt. Zum Mittagessen trafen wir uns immer alle beim Bus oder besuchten eine der Hütten. So verbrachten wir gemeinsam fünf tolle Skitage.
Nach der Rückkehr in die Unterkunft konnten wir uns in unseren Zimmern erholen und füllten unsere leeren Speicher beim köstlichen Abendbuffet wieder auf. Anschließend trafen wir uns meistens in der Turnhalle oder im Aufenthaltsraum.
Da direkt vor der Unterkunft eine Langlaufloipe ihren Anfang nimmt, gingen einige von uns am Mittwoch Langlaufen. Den Nachmittag bekamen wir da nämlich frei und konnten nach Radstadt oder Altenmarkt spazieren. Am Abend organisierte Herr Lukes einen lustigen Teamwettbewerb in der Turnhalle.
Wir haben in Radstadt eine sehr spannende und abwechslungsreiche Woche erlebt, die leider viel zu schnell wieder vorbei war.


Soutěž pro mládež

Mag. Susanne Reif-Breitwieser / 6.2.2017

Letos se dne 1. února 2017 konalo na OEGP první kolo 65. soutěže pro mládež. Jako každý rok nastoupili žáci a žákyně 6. tříd, aby v 5-10 minutové klasické řeči prokázali své rétorické schopnosti před publikem a porotou v profesionálním prostředí s mikrofonem a řečnickým pultem.
Rozmanitost témat byla působivá a proslovy, připravené v rámci výuky němčiny, udělaly bez výjimky dojem jak po stránce jazykové, tak i obsahové. Bylo krásné vidět, s jakým nasazením účastníci přednesli své příspěvky – od ochrany životního prostředí přes ochranu dat až ke stavu a úkolech EU – a přesvědčili publikum svými argumenty.
Také tentokrát jsme získali pana Dr. Andrease Wiedemanna z rakouského velvyslanectví jako externího porotce a srdečně děkujeme za jeho podporu! Vítěze teď čeká účast v příštím kole, zemské soutěži ve Vídni.



Projekt Pampa Blues

Mag. Alexander Hager / 31.1.2017

V tomto projektu s přesahem do jiných předmětů procvičovali žáci a žákyně třídy 5. B v hodině němčiny scénické psaní k úryvkům z románů. Jako základ posloužila třídní četba „Pampa Blues“ od Rolfa Lapperta. Během samostatného čtení si čtenáři poznamenávali obsahově výrazné události. Tyto pasáže z románu byly jednotlivými týmy scénicky nově ztvárněny a interpretovány. Navíc vylíčili žáci v dopisech své zážitky a pocity z pohledu protagonisty „Bena“.
Vedle písemného ztvárnění scén udělali žáci fotografie, na kterých mohli zachytit své vlastní představy o místech, kde se děj odehrával. V hodině informatiky byly fotografie zpracovány a optimalizovány pro tisk. Projekt byl nakonec prezentován na Dnu otevřených dveří 18. ledna 2017 ve škole.



Drogová prevence – revoluční vlak

Mag. Hannes Rechberger / 26.1.2017

Drogová prevence jednou jinak: Protidrogový vlak neboli Revolution Train ukázal v pátek 13. ledna 2017 třídám 2. A a 2. B příběh party přátel, kteří přišli do styku s drogami a tím dali do pohybu řetěz událostí. Diskutovalo se tematicky o rozdílu mezi legálními a nelegálními drogami, jakož i o rozhodnutích, která by v tomto momentě příběhu mladí lidé učinilii. Dále byly zinscenovány situace a scény, které by se mohly uskutečnit: s policií, rodiči, nebo přáteli. Osud přátel z party, kteří nás během workshopu virtuálně provázeli, byl ve vlaku realisticky ztvárněn. Žáci a žákyně si prohlíželi auto po nehodě, seděli ve vězení, případně navštívili zpustlé obydlí dvou feťáků z příběhu. Působivý a šokující výlet do světa drogové závislosti!



Ultimate Frisbee v hodině tělesné výchovy

David Lukeš / 25.1.2017

Ve čtvrtek 1. 12. 2016 navštívila naše hodiny tělesné výchovy bývalá studentka Helena Pytelová, aby nám ukázala sport, který sama aktivně hraje a seznámila nás více s jeho kouzlem. Na pomoc si přizvala i kolegy ze svého týmu Žlutá zimnice, kteří patří k nejlepším v tomto sportu u nás. Těchto ukázkových hodin se zúčastnili žáci druhých ročníku, jak dívky tak i chlapci. Podle průběhu hodiny bylo vidět, že je to příjemné zpestření a někteří možná odhalili i svůj skrytý talent pro tento sport.



Exkurze do Vídně

Mag. Isabella Benischek / 25.1.2017

Jako každý šestý ročník jsme jeli i my v prosinci 2016 na exkurzi do Vídně. Doprovázeli nás třídní učitelé, to znamená pan učitel Sajovitz, paní ředitelka Benischek, a také paní učitelka Speck. Celých pět dní, které jsme tam strávili, se moc vyvedlo.
První den po příjezdu jsme šli všichni na vídeňský adventní trh, a potom jsme měli chvíli volna. Druhý den, v pondělí, jsme se odebrali do prvního z mnoha kostelů, které jsme navštívili, a pak do krásného Vídeňského parlamentu. V úterý jsme byli v galerii, kde jsme si prohlédli středověký model Vídně a vyslechli jsme si nejen o něm, ale i o dalších modelech zajímavé informace. Odpoledne jsme měli volno, většina z nás šla bruslit, někteří nakupovali. Večer jsme si vyšli do divadla na muzikál Schikaneder, který byl o komplikované lásce. Čtvrtý den jsme dopoledne absolvovali prohlídku zámku Schönbrunn, a poté jsme šli do schönbrunnské zoo, která je nejstarší na světě, byla čerstvě po rekonstrukci a bylo to v ní moc působivé. Odpoledne jsme se podívali do muzea umění, kde byl umístěný další model Vídně, a poté jsme navštívili další krásný kostel.
Předposlední den jsme byli v technickém muzeu, potom jsme měli opět volno. Poslední den jsme si ráno sbalili své věci, a pak už jsme jeli na vlakové nádraží a cestovali domů. Celý pobyt byl moc hezký a myslím, že jsme si ho všichni skvěle užili.



Vánočni besídka OEGP

Mag. Isabella Benischek / 25.1.2017

Vánočni besídka OEGP – báječný večer v Modřanech
Dnešní sváteční večer školského spolku OEGP nám udělal velikou radost předtaveními žákyň a žáků OEGP.
Sbor pod vedením paní Mgr. Tůmové nás dojal svými vánočními písněmi, adaptace muzikálu „Noc na Karlštejně“ Mgr. Bělohoubka v srdečném a emotivním podání žákyň a žáků okouzlilo publikum. V přestávkách mezi jednotlivými vystoupeními se mohli hosté občerstvit u bufetu, nebo palačinkami, vyrobenými samotnými žákyněmi a žáky, anebo si mohli zakoupit drobnosti na vánočním trhu. Výtěžek z vánočního trhu bude věnován organizaci EDA.

Velká pochvala patří organizátorkám paní Tůmové a paní Mahdiové, které celý večer připravily. Děkuji srdečně všem, kdo se podíleli na uspořádání celé besídky jakož i všem zúčastněným.



Koncert filmové hudby

Mgr. Kamila Tůmová / 23.1.2017

Pěvecký sbor OEGP Vás srdečně zve na koncert filmové hudby v neděli 4. prosince 2016 od 19:00 hodin v Kongresovém centru Praha. Společně s Pražským filmovým orchestrem provede písně z filmů Harry Potter, Home Alone, Polar Express, Alice In Wonderland a další. Bližší informace a vstupenky na www.pfo.cz.

Videoprojekt 5.A

Mag. Hannes Rechberger / 23.1.2017

S velkým nasazením ve čtyřhodinové třídní práci a také v rámci domácích cvičení převedli žáci 5. A ve vyučování němčiny známý román pro mládež Wolfganga Herrndorfa „Tschick“ do podoby videa.

Za tím účelem museli žáci nejdříve na základě děje románu zkoncipovat dialogy ve formě rozhovorů, z nichž některé pak byly vybrány a zaznamenány na video. Hlavní postavy byly obsazeny různými žáky a žákyněmi, které bylo možno rozeznat vždy díky stejnému „symbolu“. Všichni žáci ze třídy se tak dočkali uplatnění – buď jako jednající postavy nebo jako osoby vedoucí rozhovory. Místem natáčení byla naše škola, a to zevnitř i zvenku. Za kamerou stáli a střih provedli rovněž žáci třídy 5. A.
Přejeme vám hodně zábavy s naším videem a doufáme, že se vám bude líbit stejně jako nám!

Workshop dalšího vzdělávání pro všechny učitele němčiny a odborných předmětů na OEGP

Jakub Lacina / 19.1.2017

Co si často neuvědomujeme: každý vyučovací předmět, který je vyučován v němčině, je současně výukou jazyka a poskytuje žákům enormní možnosti rozšířit si nejen své kompetence v aktuálním předmětu, ale i v německém jazyce, pokud jako učitel postupuje metodicky správně. Proto se v pátek, 25.11. konal na OEGP vícehodinový workshop pro všechny rakouské učitele, který se zabýval tématem „Odborná výuka citlivá k jazyku “, které v letošním školním roce představuje na škole jedno z hlavních témat v předmětu němčina. Referentka, Dr.rer.nat. Elisabeth Langer z Vídně, referovala nejen o mnoha teoreticko-vědeckých poznatcích k tomuto tématu, ale představila také různé metody, které z výuky předmětu dělají pro vyučující současně jazykovou výuku němčiny.
Paní Dr. Langer má nejen desetiletou zkušenost s výukou v předmětu chemie s žáky, jejichž mateřštinou není němčina, ale podílela se také na mnoha vědeckých projektech a publikacích na toto téma. Kromě toho pracuje také jako lektorka odborné didaktiky v Institutu Vídeňské univerzity pro chemii a již léta cestuje jako referentka pro dané téma po světě, aby v zahraničním školství upozorňovala učitele na to, jak důležitá je jazyková příprava a příslušná metodická znalost také mimo jazykové předměty.
Učitelé na R G děkují za zajímavý Input a za rozmanité metodické podněty, které jsme takto získali!

Vánoční oslava VÖT

Mgr. Jiří Bochez / 19.1.2017

13. prosince 2016 večer se také letos ve slavnostní atmosféře konala oslava vánoc Spolku Rakušanů v České republice v nádherném Bocaccio-sálu grandhotelu Bohemia.

Po výroční zprávě, kterou přednesl prezident spolku, pan Dr. Erwin Hanslik, byl čas na osobní rozhovory v uvolněné, předvánoční atmosféře se znamenitým kulinářským doprovodem.

Jako i v loňském roce bylo vrcholem večera vystoupení školního pěveckého sboru OEGP, který přednesl české a rakouské vánoční písně a dokonce část Mozartovy Kouzelné flétny, na kytaru doprovázel pan Martin Bĕlohoubek a osvědčeným způsobem vedla paní Kamila Tůmová, oba z OEGP.

Rádi bychom na tomto místě srdečně poděkovali VÖT nejen za pozvání , ale také za další rok skvělé spolupráce a podpory, rovněž také všem, kteří přispěli k tomu, že oslava byla působivá a vydařená.


Literární soutěž „mládež píše“
Trojí úspěch pro OEGP

Mag. Isabella Benischek / 19.1.2017

Každý rok pořádá Pražský dům literatury ve spolupráci s Gymnáziem Thomase- Manna soutěž v kreativním psaní v německém jazyce. Tématem letošní soutěže bylo „Mé oblíbené zákoutí v Praze“. Texty byl hodnceny nezávislou porotou.
V kategorii „Vyšší stupeň němčiny jako cizího jazyka“ slavili žáci a žákyně třídy 6B trojnásobný úspěch. Karel Rusý zvítězil v této kategorii svým textem o hlavním nádraží. Líčí nádraží jako místo protikladů, prostor pro lidská setkávání a start pro cestovní dobrodružství. Anna Brožková a Laura Poldauf ve svých textech vylíčily různé dojmy ze čtvrti Nový Svět a obsadily druhé a třetí místo.
Blahopřejeme srdečně k tomuto úspěchu!
Texty a výsledky lze nalézt v odkazu: http://gymnaziumtm.cz/skola/jugend-schreibt/nejlepsi-prace-2016

Mikuláš a čert ve škole

Mag. Hannes Rechberger / 6.12.2016

Také tento rok nás navštívil Mikuláš se svými čerty a anděly (žáky a žákyněmi 8. tříd). Jejich pomocníčci rozdávali „špatným“ brambory a uhlí, většina žáků a učitelů byla obdarována sladkostmi.



Florbal

David Lukeš / 3.12.2016

Zúčastnili jsme se turnaje ve florbale, který se pořádá pod hlavičkou Poprasku (Pohár středních škol).Turnaj proběhl v hale Na Kotlářce v Dejvicích. V prvním ani druhém zápase se nám nepodařilo zvítězit, což nás poslalo do boje o 5. místo, kde jsme prohráli doslova v posledních sekundách. I tak si kluci zaslouží pochvalu a uznání, jak se na turnaji prezentovali. Většina týmů měla početnější lavičku náhradníků, přesto jsme drželi krok se všemi, ale postupem času bylo vidět, že nám chybějí síly.

Výsledky – základní skupina:
OEGP – SŠ Dopravní 1:4 (0:3) branka: Smejkal
OEGP – Botičská 2:4 (1:2) branky: Smejkal, Prudnikov
O 5. místo:
OEGP – Gymnázium J. Seiferta 2:3 (2:0) branky: Smejkal, Strauch
Reprezentovali nás: Jan Hamalčík, Ondřej Strauch, Ondřej Čech, Vladimír Prudnikov, Artur Šedivý, Štěpán Vrzal, Patrik Smejkal.

Děkujeme za reprezentaci školy!



EFI konference 2016

Mag. Hannes Rechberger / 2.12.2016

Dne 11. listopadu 2016 se paní Mag. E. Lang a pan Mag. H. Rechberger zúčastnili konference EFI (Efektivní informační služba) v Národní technické knihovně v Praze (NTK), aby představili úspěšnou spolupráci mezi naší školou (OEGP) a NTK. Při spolupráci mezi OEGP a NTK jde především o to, aby našim žákům dala k dispozici lepší možnosti k rešerši pro předvědeckou práci (VWA), která je nezbytnou součástí rakouské maturity, a tímto způsobem jim předvědeckou práci přiblížila. Prostřednictvím workshopu pro žáky a učitele se naučí zacházet s databází knihovny.
Tato spolupráce slouží jako ukázkový projekt, protože NTK by ráda vybudovala a nadále rozvíjela spolupráci také s jinými školami, jako je Nový PORG, Praha 4 a English College, Praha 9.
OEGP děkuje srdečně Národní technické knihovně za pozvání na konferenci EFI a za dobrou spolupráci!

Máš na výběr

Mag. Gerhard Perst / 30.11.2016

„Máš na výběr“ – pod tímto titulem začínáme v tomto školním roce sérii přednášek, která má našim absolventům usnadnit „správnou volbu“ pro jejich profesní budoucnost. Projekt se vrací k iniciativě Sdružení Rakušanů v České republice (VÖT), které na své síti disponuje dobrými kontakty se zástupci nejrůznějších profesních skupin.

Krátká přednáška představí aktuální profesi, následně mají naši žáci příležitost klást referentům otázky, a tím získat informace k požadavkům a šancím v jednotlivých profesních oblastech. Úvod do série zahájil v říjnu 2016 pan Dr. E. Hanslik (prezident VÖT) a jeho koncipientka paní Mgr. K. Koc přednáškou k povolání advokáta/advokátky. V listopadu pokračovala řada informacemi k povolání novináře/novinářky a v den naší školní vánoční oslavy nás navštíví páter Martin Leitgöb a bude nás informovat o své činnosti jako duchovní. Na rok 2017 jsou plánovány: obchod, lékařství, cestovní ruch, architektura, diplomacie a ještě mnohem více.

Koncert filmové hudby

Mgr. Kamila Tůmová / 30.11.2016

29. října se uskutečnil koncert filmové hudby v Kongresovém centru Praha. Pro 1200 diváků zahrál Pražský filmový orchestr s dirigentem Jiřím Koryntou a spolu s dalšími zpěváky si mohl zazpívat i pěvecký sbor naší školy.
Na programu zazněla hudba z trilogie Pán prstenů a několik skladeb z žánru sci-fi: Star Wars, Star Trek
a Stargate. V průběhu večera se sálem i předsálím procházely postavy z kultovních snímků a všichni zúčastnění měli možnost se spolu s nimi vyfotografovat. Příprava na koncert i vystoupení samotné bylo pro nás všechny velkou a krásnou zkušeností. Už dnes se těšíme na další spolupráci s PFO!



Míčový čtyřboj 17. 21. 10. 2016

David Lukeš / 14.11.2016

V rámci hodin tělesné výchovy proběhla soutěž v míčovém čtyřboji. Soutěžilo se ve střelbě na koš (basketbal) a na branku (florbal, fotbal, házená). Hodnoceni byli jednotlivci a k vidění bylo mnoho zajímavých momentů. Soutěžící byli rozděleni do dvou kategorií, mladší a starší, v první kategorii soutěžili dívky a chlapci z 1. a 2. ročníku, ve druhé z 5. a 6. ročníku.

Nejlepší v jednotlivých kategoriích:
Dívky – mladší
1. Dorotea Lakatošová 16 b.
2. Karolína Hartmannová 15 b.
Žaneta Holečková

Dívky – starší
1. Margita Řezáčová 11 b.
2. Kristýna Nováková 10 b.
Sarah Hrstková
Gabriela Valentová
Agáta Faitová
Zuzana Kinclová

Chlapci – mladší
1. Antonín Kinský 17 b.
2. Nico Boketta 16 b.
Filip Nguyen
Alexander Kutchera

Chlapci – starší
1. Marek Holeček 14 b.
Dominik Tapashidi
3. Ondřej Tauš 13 b.

Gratulujeme!



Dva týdny
na Rakouském gymnáziu v Praze

Mag. Sonja Etzelsdorfer / 14.11.2016

Zpráva o stáži na OEGP v říjnu 2016
V říjnu 2016 se to konečně stalo: mohly jsme jet na naši stáž do Prahy. My, to je Sonja Etzelsdorfer, učitelka z Vídně a Evelyn Leissenberger, učitelka ze Štýrska. Vlakem a s všelijakými očekáváními, jakož i trochu vzrušené, jsme se v neděli 8. října vydaly do zlatého města. V jedné kavárně jsme si vyzvedly klíče, nastěhovaly jsme se do jednoho bytu v Purkyňově ulici mezi pražským Starým městem a Novým městem – kde jinde jsme mohli lépe bydlet – a první průzkumná cesta nás provedla městem křížem krážem.
Výzvou příštího dne pak bylo najít cestu k Rakouskému gymnáziu prostředky veřejné dopravy. Bez nejmenšího tušení, co se týká nákupu jízdenek a s jen několika málo českými slovy jsme měly štěstí, že jsme potkaly dost lidí, kteří dokonale mluvili anglicky a kteří nás podpořili v tom, abychom dosáhly svého cíle, aniž bychom jely na černo.
Přirozeně jsme už byly hodně zvědavé, kdo a co nás tam bude čekat, na Rakouském gymnáziu v Praze! Konec konců jsme chtěly nasbírat pokud možno co nejvíc dojmů a zkušeností, abychom mohly přemýšlet také o naší vlastní výuce kriticky a z nové perspektivy. Když jsme se pak odvážily vstoupit do nitra nové školní budovy, srdečně nás přivítali paní ředitelka, administrátor a naše koordinátorka němčiny. Naše stáž mohla začít! Byly jsme představeny kolegům a kolegyním vyučujícím němčinu a ještě mnoha dalším a v každém vyučování jsme byly srdečně vítány.
Koncem těch dvou týdnů došlo i na trochu melancholie ve vlaku: děkuji všem učitelkám a učitelům vyučujícím gymnáziu za to, že mi dali pocit, že jsem v jejich vyučování vítána. Celkově jsem se cítila velmi dobře a dostala jsem vždy podporu, kterou jsem potřebovala. Prožila jsem v Praze nádherný čas a doufám, že toto krásné město budu moci zase brzy navštívit!

Projektové dny v Linci

Mag. Isabella Benischek / 4.11.2016

Od 23. do 25. 06.2016 byly loňské první třídy na projektových dnech v Linci. Ve velkém horku poznávali žáci a žákyně Linec a procvičovali své získané znalosti jazyka v praxi.
V pátek jsme byli na návštěvě v reálném gymnáziu solarCity, kde nás srdečně přivítali a kde nám připravili pestrý program. Odpoledne vytvářela jedna skupina rozhlasové vysílání, zatímco ostatní navštívili Centrum Ars Electronica. Cestou domů jsme navštívili muzeum koňské železnice v Kerschbaumu.

Výběrové testování InspIS

Mgr. Zdeňka Mahdiová / 4.11.2016

Vážení rodiče/zákonní zástupci,
dovolte mi seznámit Vás s informacemi o výběrovém testování České školní inspekce InspIS, určeném pro žáky 7. A a 7. B našeho gymnázia.
Česká školní inspekce provede v tomto roce výběrové zjišťování výsledků žáků 3. ročníků čtyřletých středních škol a odpovídajících ročníků víceletých gymnázií. Do vzorku je zařazeno cca 700 středních škol. Výběrové zjišťování bude ověřovat aktuální míru dosažení očekávaných výstupů podle příslušných rámcových vzdělávacích programů. Zjišťování výsledků bude provedeno elektronickou cestou prostřednictvím inspekčního systému elektronického testování InspIS SET.
Testy proběhnou online, jen pro žáky 7. A + 7. B, ve středu 9. listopadu 2016, od 9.25 do 11.10 hod., učebny č. 104 + 105, ověřovanou oblastí bude informační gramotnost.
Test bude celkem i s přípravou trvat cca 90 minut. Každý žák se přihlásí svým přiděleným heslem a vyplní svůj text, heslo i text budou vygenerované před konáním testu. Každý žák pak může po absolvování testu získat certifikát se svými výsledky. Více informací najdete na csicr.cz.

Fotbal

David Lukeš / 11.10.2016

V úterý jsme zavítali na turnaj základních škol. Turnaj proběhl na nedaleké ZŠ Rakovského. Celkem jsme odehráli 4 utkání, každým utkáním se náš výkon zlepšoval, ale bohužel na postup to nestačilo a skončili jsme na 4. místě ve skupině.

OEGP – Angel 1:1 branka – Netolický
OEGP – Mráčkova 2:1 branka – Netolický, Vůle
OEGP – Písnická 2:3 branky – Kutchera 2
OEGP – Zárubova 0:4

Náš tým byl složený z chlapců 1. a 2. ročníku, jmenovitě nás reprezentovali: Vladimír Uher, Tomáš Netolický, Tomáš Novák, Filip Sirovátka, Nico Boketta, Alexander Kutchera, Matyáš Vůle, Jan Hlaveš.

Děkujeme za reprezentaci školy!


Workshop in der NTK der 7. Klassen

Mgr. Denisa Vítková / 11.10.2016

Dne 10. října 2016 se oba sedmé ročníky zúčastnily workshopu na téma předvědecká práce a rešerše, který se konal v Národní technické knihovně.
Kromě úvodu do vědeckého psaní a hledání v relevantních zdrojích měli studenti a studentky možnost udělat si rešerše zdrojů ke své předvědecké práci.
Děkujeme týmu Národní technické knihovny za spolupráci a zajímavý a nápomocný workshop.

Národní technická knihovna

Mag. Hannes Rechberger / 9.10.2016

Učitelé a učitelky Rakouského gymnázia v Praze děkují týmu Národní technické knihovny za obsáhlé zaškolení a spolupráci se zřetelem na předvědeckou práci našich žáků a žákyň. Využití široké nabídky oborů různých disciplín, šetření v dostupných online médiích v německém, anglickém a českém jazyce a představení různých citačních nástrojů nám ulehčí starat se o práce budoucích maturantů a maturantek. Jsme hrdí na to, že jsme jako první škola dali podnět k tomuto projektu a těšíme se na další spolupráci.

Informační příprava pro studenty středních škol

Výlet 1. tříd na Evropský den jazyků
do Rakouského kulturního fóra

Mag. Isabella Benischek / 3.10.2016

V pátek 23. září 2016 navštívili žáci 1. tříd „Rakouské kulturní fórum (RKF)“. Důvodem této exkurze byl „Evropský den jazyků“. Exkurze se skládala ze dvou částí.

V první části informoval knihovník RKF pan Dr. Maidl žáky a žákyně o různých nabídkách a akcích v „Rakouském kulturním fóru“. Na tomto místě bychom rádi srdečně poděkovali panu Dr. Maidlovi, že si pro nás našel čas.

V druhé části kladli studenti kolemjdoucím otázky k jejich jazykovým znalostem u příležitosti „Evropského dne jazyků“. Tento den se koná každoročně 26. září a má poukázat na důležitost získávání jazykových znalostí a přimět lidi k tomu, aby se naučili nový, pro ně neznámý jazyk.

Výsledky této ankety budou teď zpracovány ve vyučování a následně prezentovány ve škole.

Středoškolský pohár v atletice

David Lukeš / 29.9.2016

V pátek 23. září 2016 se naše škola zúčastnila atletických závodů pod hlavičkou Poprasku (Pohár středních škol). Soutěžilo se v kategoriích dívek i chlapců. Oba naše týmy si vedly statečně, ale bohužel na přední příčky to nestačilo. Je však pozitivní, že většina našich studentů může reprezentovat školu i v dalších ročnících a získané zkušenosti bezpochyby zúročit. Doufejme, že pak budeme myslet na vyšší příčky.

Naši školu reprezentovali:
Dívky: Margita Řezáčová, Zuzana Kinclová, Sarah Hrstková, Tereza Ručková, Aneta Filusztková, Klára Kotábová, Alex Césarová
Chlapci: Jakub Pospíšil, Matyáš Dufek, Karel Rusý, Jan Hamalčík, Robin Pilnáček, Vladimír Prudnikov,David Trojáček

Děkujeme za reprezentaci naší školy!

Jazykové kurzy pro dospělé – poslední šance

Mag. Isabella Benischek / 29.9.2016

Protože bychom z naší školy, jejíž otevření jsme slavili na podzim 2015, také chtěli vytvořit centrum setkávání, vzdělávání a kultury pro všechny, kdo bydlí v blízkém okolí příp. mají zájem o další vzdělávání, nabízíme od října 2016 na naší škole jazykové kurzy pro dospělé, organizované v malých skupinách:
Kurzy němčiny a angličtiny budou na škole vést učitelé a učitelky, jejichž mateřským jazykem je němčina. Kurzy budou probíhat v osmi vyučovacích jednotkách po 90 minutách na pololetí, vždy v úterý mezi 17.30 a 19.00. Kurzy začínají 4. října 2016.

Studentské volby do krajských zastupitelstev 2016

Mgr. Zdeňka Mahdiová / 27.9.2016

Dne 20. září 2016 probíhaly na našem gymnáziu „Studentské volby 2016 do krajských zastupitelstev“.

Tohoto dobrovolného projektu se v České republice zúčastnilo celkem 254 středních škol: 124 gymnázií, 136 středních odborných škol (SOŠ) a 34 učilišť (SOU). Studenti „nanečisto“ volili politické strany, hnutí a koalice, které kandidují v reálných krajských volbách.

Studenti zúčastněných škol odevzdali celkem 31 867 platných hlasovacích lístků. Možnost volit měli studenti starší 15 let ze všech registrovaných středních škol. Vlastní volby na školách probíhaly obdobným způsobem jako volby skutečné: studenti sestavili volební komise a připravili volební místnosti s urnou a plentou, za níž voliči zaškrtávali na volebních lístcích jednotlivé politické strany, hnutí nebo koalice, které kandidují v reálných krajských volbách. Vše probíhalo pod vedením jednoho pedagoga, který po skončení voleb odeslal prostřednictvím zabezpečeného webového rozhraní výsledky za školu k celkovému zpracování. To zajišťovala agentura Millward Brown.

Studentské volby jsou vzdělávacím projektem. Jejich cílem je přiblížit středoškolákům základní demokratické principy, seznámit je s volebním systém České republiky a podpořit dialog týkající se správy veřejných věcí jak mezi studenty, tak mezi studenty a jejich pedagogy. V neposlední řadě je jejich cílem také zvýšit účast prvovoličů a mladých lidí v řádných volbách. Na přípravu, průběh a zveřejnění výsledků nemá vliv žádný politický subjekt. Studentské volby jsou plně hrazeny z grantu MŠMT ČR. Podrobné informace naleznete na jsns.cz.

Get Together na OEGP k začátku školního roku

Mag. Isabella Benischek / 26.9.2016

Také letos se v prvním školním týdnu opět konala zvlášť vydařená hodinová akce Get Together pro všechny členy školního společenství na Rakouském gymnáziu v Praze. Přišlo více než sto hostů a židle v přeplněné jídelně zpočátku vůbec nestačily, takže neměl každý místo k sezení. Tento problém byl však brzy vyřešen a všichni se mohli uvolněně věnovat bohatému programu.
Paní Andrea Nevrklová prováděla programem a představení učitelek a učitelů odměnili hosté laskavým potleskem.
Přítomní rodiče obdrželi desky s informacemi sestavené ředitelstvím a byli seznámeni s nejdůležitějšími směrnicemi platnými na OEGP pro společné soužití na škole.
Protože klademe velký důraz na dobré vystupování našich žáků, je pro nás velmi důležité přiměřené oblečení – také to bylo připomenuto všem posluchačům.
Kromě toho jsme podali informaci o našich domovských webových stránkách, kde průběžně aktualizujeme seznam termínů a jiná důležitá sdělení a které si musí všichni členové OEGP – učitelé/učitelky, žáci/žákyně a rodiče pravidelně otvírat. Pan Mrázek, zastupující Sdružení rodičů, představil hostům úkoly tohoto sdružení a ve svém krátkém proslovu vyslovil prosbu k rodičům, aby se zapojili do práce v rodičovském sdružení.
Protože OEGP bude také v příštím masopustu sestavovat zahajovací pořadatelský výbor na „Ples Rakušanů“ v paláci Žofín, dostal také pan Martin Schmid ze zážitkové agentury „fortissimo“ příležitost získat tanečnice a tanečníky pro svůj taneční kurz, který se koná jednou týdně na OEGP, a svá slova podtrhnul ještě atraktivním videem z plesu.
Na závěr programu měli rodiče žáků prvních ročníků ještě příležitost klást individuální otázky třídním učitelům svých dětí v současných učebnách a dostali také ještě nejdůležitější informace pro prvňáčky.
Přes neočekávané technické záludnosti, které však v žádném případě nemohly zkalit dobrou náladu, to byl vcelku skutečně vydařený večer a my přejeme všem žákyním a žákům OEGP velmi úspěšný školní rok 2016/17!

Pěvecký sbor

Mgr. Kamila Tůmová / 19.9.2016

V sobotu 10. září 2016 zazpíval školní pěvecký sbor OEGP v Milešově na slavnosti, která se konala k poctě Zdeňka Kašpara Kaplíře ze Sulevic, českého obránce Vídně. Při Mši svaté zazněla v kostele sv. Antonína Paduánského Truvérská mše Petra Ebena. Při pokládání čestných věnců nad kostelní kryptou byly hrány státní hymny. Odpoledne sbor navštívil milešovský zámek, který byl zpřístupněn zcela výjimečně – v současné době se v něm nachází domov seniorů pro osoby s chronickým duševním onemocněním. I tam jeho členové alespoň krátce zazpívali pro radost všem přítomným.


OEGP mezi elitu

Mag. Hannes Rechberger / 19.9.2016

Od 1.9.2016 byl Ministerstvem školství České republiky přiznán Rakouskému gymnáziu v Praze statut bilingvního gymnázia, konkrétně kód oboru 79-43-K/61 a název Dvojjazyčné gymnázium. Stalo se tak na základě splnění všech Ministerstvem požadovaných podmínek, mezi které patří především intenzivní výuka německého jazyka v prvních dvou letech studia a na něj navazující výuka ostatních předmětů v němčině následující 4 roky. Rakouské gymnázium je tak jedním z 10 elitních gymnázií, která se mohou pyšnit touto značkou!

Studentské volby 2016

Mgr. Zdeňka Mahdiová / 14.9.2016

Vážení rodiče/zákonní zástupci,

dovolte mi informovat Vás o studentských volbách politických stran, které budou probíhat v úterý 20. září 2016 od 9.25 do 12.05 hodin, a to přímo v našem gymnáziu. Tyto studentské volby probíhají na gymnáziích, SOŠ a SOU před vybranými reálnými volbami. Zúčastnit se jich mohou studenti starší 15 let. Cílem je, aby se studenti na základě vlastních zkušeností s pořádáním voleb seznámili se základními demokratickými principy, uvěřili v sílu svého hlasu a poznali možnosti ovlivňování života ve svém okolí. Studenti se tak „nanečisto“ zapojí do pořádání voleb a vyzkouší si, jak fungují základy demokratických procesů. Studentské volby politických stran jsou součástí vzdělávacího programu Jeden svět na školách, zaměřeného na podporu aktivní účasti mladých lidí v občanské společnosti. Výsledky studentských voleb bude sbírat a zpracovávat nezávislá agentura Millward Brown.

Další podrobné informace a následně pak i výsledky voleb najdete na: www.jsns.cz