Linec 2023

Minulý týden se vydali žákyně a žáci se svými třídními učitelkami a učiteli tříd 1.ABC na jazykovou exkurzi do Lince. V rakouské metropoli nás čekal bohatý program. První den jsme jeli do centra města tramvají a navštívili jsme umělecké muzeum Lentos, kde jsme se zabývali moderním uměním. Po krátké prohlídce města nás ještě večer čekalo prozkoumávání lineckého dómu ve světle baterek.

Následující ráno proběhlo v duchu sportovního workoutu, protože jsme šli 5 kilometrů pěšky podél Dunaje do centra města. Bohužel nás zklamala aplikace na předpověď počasí a navzdory očekávání silně pršelo, takže jsme byli docela mokří. Kulturní zážitek druhého dne exkurze představovala návštěva Ars Electronica Center, kde jsme na vlastní kůži zažili propojení umění a vědy.

Zeměpisným vrcholem druhého dne exkurze byl pro některé z nás Pöstlingberg (kolem 500 m n. m.), na který jsme vyjeli slavnou Pöstlingbergbahn. V mezičasech jsme samozřejmě také ochutnávali rakouskou gastronomii.

Poslední den jsme se ještě naučili něco k teorii výroby oceli a mohli si pak nově nabyté vědomosti ověřit v praxi při prohlídce VOEST-Alpine při pohledu do vysoké pece a do válcovny. Potom už naše cesta vedla nazpět do Prahy, kam jsme dorazili až večer, sice hodně unaveni, ale plni zážitků.