Workshop
v Sochařském studiu Bubec

Se studentkami a studenty Výtvarného oboru (4.A a 4.B) jsme se vydali na exkurzi vlakem do Sochařského studia Bubec (Praha 5 – Řeporyje). Komunitní prostor, umělecké studio a přilehlá sochařská zahrada zde byly založeny v roce 2000. Jedním ze zakladatelů je akademický sochař Čestmír Suška, v jehož rozlehlém depozitu sochařských děl se workshop konal.

Sochy z různých materiálů bylo však možné zažít jinak než obvykle, místo zraku jsme pro vnímání uměleckých děl zapojili hmat a sluch. Studentky a studenti se vydali na prohlídku ve dvojicích, jedni s očima zavázanýma šátkem a druzí jako jejich průvodci. Úkolem průvodců bylo zodpovědně vést spolužačku nebo spolužáka poslepu prostorem ateliéru podle navigačního popisu, uvedeného u jednotlivých soch. Některé sochy byly totiž určeny k poslechu, jiné k hmatu či prolézání.

Zajímavá byla též společná diskuze a sdílení individuálních prožitků z jednotlivých uměleckých děl bez vizuálního vjemu, tedy jiným způsobem, než jsme běžně zvyklí.

Měli jsme též příležitost setkat se s autorem soch Čestmírem Suškou, který nám na místě zodpověděl mnohé dotazy.  Na závěr jsme vystoupali na rozhlednu v přilehlé sochařské zahradě a mezi mraky na nás po deštivém dni vykouklo i slunce.

© MgA. Alena Kotzmannová, PhD., 20. 5. 2019


Více ve fotogalerii …