Školní rok 2007/2008

Mag. Anton Kellner / 7.5.2017

Portéty parků – projektové dny 5.A

Průhonice

První den projektového týdne jsme strávili v parku Průhonice. Ikdyž to zní neuvěřitelně, skoro polovina (pražských!) žáků ještě nikdy nebyla v tomto parku. Naším místem srazu byla stanice metra Opatov, kam téměř všichni dorazili pozdě. Při vstupu jsme všichni museli zaplatit 20 Kč. Dvě hodiny jsme se procházeli parkem a náš výlet jsme zakončili v Pizzerii Grosseto

O parku

Jedním z nejdůležitějších vlastníků parku a zámku byl hrabě Arnošt Emanuel Silva – Tarouca. V roce 1885 začal stavět park s plochou 220 hektarů, poté vždy dokupoval nové pozemky. Park se nachází u podzámeckého rybníku a skýtá rozličné variace květin. Taktéž má botanický, tedy vědecký význam. V blízkosti se nachází ještě tři další rybníky. V parku roste mnoho šlechtěných květin a žijí zde i rozličná zvířata. Tento park se stal jedním z největších botanických parků v Evropě.

Návštěvníci – dětské kočárky, penzisti a zamilovaní

Mým úkolem bylo napsat něco o parku Průhonice a zjistit, pro jakou cílovou skupinu je zajímavý. Mě tento park přijde krásný, ale pro nás (mladší) není asi až tak zajímavý. Nedá se zde například sportovat a vstupovat na trávu. Takže mi přijde, že tento park je ideální pro starší lidi nebo pro úplně malé děti, které jsme také potkali. Další nevýhodou by pro ´teenagera´ pravděpodobně mohla být vstupenka. Sice nebyla drahá, ale přeci jen stála 20 Kč.

Ale myslím si, že je tento park také atraktivní pro zamilované… Je to tu vážně pěkné, takže hezkou cestu!

Gabriela Jedličková, Adam Pekař, Barbora Tupá, 5.A

Letná

O parku

Severovýchodně od Hradčan nad levým břehem Vltavy leží Letná. Od mostu Svatopluka Čecha vede 256 schodů k vyhlídce na základně roku 1962 odstraněné Stalinovy sochy, která byla 30 metrů vysoká. Dnes tam stojí mohutný metronom.

Návštěvníci – Skateboardisti, in-line- bruslaři a běžci

Letná je dobrým místem pro skateboardisty, bruslaře na in-linech a také běžce. Taktéž je ideální pro procházky a shlížení Prahy z krásných perspektiv.

Jan Janoušek, 5.A

Stromovka

O parku

Tehdejší královský park by založen v roce 1268 v teritoriu osídlení, které se jmenovalo Ovenec. První písemné odkazy parku jsou z roku 1319. Král Jan Lucemburský nechal přistavět tribunu pro plánované turnaje. O Stromovku se starali královští lovci, pozdější písaři a Inspektoři Pražského hradu. Plocha parku čítala roku 1536 zhruba 84 hektarů, teď je to kolem 89 ha.

Návštěvníci – Sportovci, procházející se a hokejové týmy

Park Stromovka je jedním z největších parků Prahy. Většinu jejích návštěvníků tvoří sportovci, protože jsou zde k nalezení opravdu ideální podmínky ke sportu. Je zde také mnoho nových cest, které nabízejí spoustu místa k ježdění na kole, běhání nebo ježdění na kolečkových bruslích. Park je navštěvován i sportovními týmy, které zde trénují. Spatřili jsme zde například na hokejový manšaft Sparty Praha při běhu. Samozřejmě se zde ale dá i jen poklidně procházet a odpočívat.

Anna Formanová, Martin Franc, 5.A

Zámecký park Trója

O parku

Trojský zámek je barokní stavbou v pražské čtvrti Trója. Stojí v blízkosti Vltavy a v jeho Areálu se nacházejí hospodářská stavení s koňskými stájemi a vinicemi. Byl vybudován hrabětem Václavem Vojtěchem ze Šternberka. Zámek je přístupný pro veřejnost. Tam můžeme najít české sbírky uměleckých děl z 19. Století.

Návštěvníci – „starší lidé“

Po Stromovce jsme navštívili Park Trója. Ten je menší a dominuje mu zámeček. Tam se často pořádají výstavy, které navštěvují převážně starší osoby. Ale i pro mladší je tu něco: hned o kousek dál je k navštívení ZOO.

Tereza Vlasaková, Martin Franc, 5.A

Zkušenosti se zahraničím

Mag. Anton Kellner / 26.3.2008

Aby si naši studenti prohloubili jazykové kompetence či si rozšířili obzory, tráví čas několika měsíců nebo dokonce celý rok pobytem v zahraničí. Nejoblíbenější je studijní pobyt v Rakousku, Anglii nebo ve Spojených státech.


Lyžařský kurz tříd 5.AB v Radstadtu

Mag. Anton Kellner / 26.3.2008

17. února se žáci 5. A a 5. B, stejně jako někteří starší studenti, sešli před naší milovanou školou. Brzy poté jsme byli na cestě do salzburských Alp. Klidná cesta ale netrvala dlouho. Již krátce za Prahou jsme měli nepříjemnou nehodu. Jedna žena na výjezdu přehlédla náš autobus a srazila se s námi. Naštěstí nebyly škody u našeho autobusu velké a po opravě jsme mohli brzy zase vyrazit na cestu. Jakmile jsme dojeli do zámku Tandalier, našeho ubytování, byli jsme všichni vřele uvítáni špagetami.

Příštího dne nás probudilo pražící slunce. S dobrou náladou jsme se přiblížili sjezdovkám ve Flachau. Na našem prvním sjezdu jsme měli ukázat, jak dobře vlastně umíme jezdit na lyžích. Ale sjezdovka byla zahlcena spoustou lyžařů a tak se stalo, že se v tom zmatku v jednom okamžiku ztratilo hned 11 žáků a teprve zhruba po jedné hodině a hromadě telefonátů jsme se všichni zase našli. Poté jsme byli rozděleni do čtyř skupin – od nejlepších po začátečníky.

Ještě ten samý den, kolem 16 hodin odpoledne, na naší poslední jízdě se bohužel přihodilo další neštěstí. Naše kamarádka Katka byla při sjezdu sražena nepozorným rychle jedoucím Angličanem. Díky její helmě si zlomila „jen“ klíční kost. Po ošetření lékaře se s námi mohla vrátit do zámku, kde se k večeru konala diskotéka – Natálka slavila její 16. narozeniny. V úterý se ale Katka bohužel vrátila domů.

Příštího dne jsme měli tu čest poznat Zauchensee a Flachauwinkl, dvě překrásná lyžařská střediska. Odpolední volno ve středu bylo velice příjemné. Podnikli jsme krátkou procházku do Radstadtu za trochou nakupování a na kafe, což všechny potěšilo. Na večer byl pro nás jako program připraven desetiboj v tělocvičně společně s karnevalem. Museli jsme zvládnout disciplíny jako běhání s vajíčky, přetahování lana, párové běhání s míčem nebo mimo jiné i pamatovací hru ohledně pravidel na sjezdovkách. Všichni se zapojili s radostí. Vyhrál tým, jehož členy byli: Tereza, Markéta, Preci, Simona, Adam, Tomáš,Lukáš a Věra. Srdečné blahopřání!

Nicméně ani tato událost se neobešla bez menší nehody. Při nafukování balónků jeden praskl a zranil Anežku na oku. U místních doktorů jsme už zatím byli známí.

Cesta domů ale proběhla docela poklidně. Za hezkého počasí a baveni dvěma českými filmy – „Sněženky a machři“a „Medvídek“ jsme jeli zpátky domů, kde na nás čekali netrpěliví rodiče.

Zažili jsme na tomto lyžařském kurzu mnoho legrace a opravdu jsme toho hodně zažili. Děkujeme panu profesorovi Krennovi za bezchybnou organizaci, našim instruktorům za dobrou péči a vtipné momenty na sjezdovkách a zámku Tandalier za jeho příjemnou atmosféru a velice chutné jídlo. Byl to pro nás krásný týden, na který všichni budeme určitě ještě dlouho vzpomínat.

Barbora Vaněčková 5.B

Projekt Hallo Nachbar! Ahoj sousede!

Leden – březen

Mag. Anton Kellner / 26.3.2008

V naší projektové skupině je nás šest. V prvním semestru jsme si s naším učitelem prošli program Flash. Jakmile pak pan učitel přišel s projektovým návrhem, bylo jasné, čím se budeme zabývat – projektem v programu Flash. První hodinu jsme jen přemýšleli, co nás napadá k Rakousku a Česku. Co by tak člověk rád věděl o jiném státu. Při této hodině vyšlo najevo, že uděláme kvíz – obrázkovou galerii s krátkými popisky a jazykovým kurzem. Rozdělili jsme se na dvojice a začali jsme pracovat. Nejdříve jsme museli všichni vypracovat koncept. To bylo to nejtěžší – přijít na to, jak by to vlastně mělo celé fungovat. Všichni měli nějaké obtížnosti, které jsme ale s pomocí našeho učitele a s pomocí skript překonali.

Potom došlo na realizaci. Museli jsme zůstat ve škole o něco déle, abychom to celé zvládli udělat v termínu. Obvykle míváme hodiny informatiky v pátek poslední dvě hodiny, ale abychom náš projekt stihli, zůstávali jsme skoro každý týden o hodinu déle. Někteří pracovali ještě doma nebo zůstali ještě déle ve škole. Pro všechny to ale bylo výborným cvičením. Učili jsme se, jak můžeme využít předchozí znalosti z prvního semestru, takže to bylo výborná praxe. Strávili jsme tím spoustu času, ale myslím si, že díky výsledné práci se nám to vyplatilo.

Jak bylo již zmíněno, dělí se projekt na tři části. Pro kvíz jsme potřebovali 40 otázek o Rakousku a 40 otázek o Česku, které jsme pak přeložili do češtiny. Zeptali jsme se také ostatních spolužáků, co vše tak vědí o Rakousku a co si myslí, že by měl člověk znát o Česku. Po těchto rozhovorech se spolužáky a našimi učiteli jsme sestavili otázky. V jazykovém kurzu vytvořili kluci nejdříve grafiku, což je moc bavilo. Poté vytvořili jídelní lístek a nakonec to všechno dali dohromady.

Všichni jsme se během projektu lépe poznali. Vzhledem k tomu, že v šestém ročníku je informatika jedním z povinně volitelných předmětů, přihlásili se na ní i spolužáci z naší paralelní třídy, se kterými obvykle tak často nemluvíme a mohli jsme tak spolupracovat. To bylo také zajímavé – všichni museli kooperovat. Každý uměl lépe něco jiného a všichni si navzájem pomáhali. Klukům šlo nejlépe programování a naproti tomu holkám šel lépe design – chápaly, k čemu se hodí jaká barva a k čemu ne.

I přestože jsme v uběhlých třech měsících museli usilovně pracovat, protože je projekt samozřejmě víc namáhavější než průběh normální výuky, všechny nás to moc bavilo!

Barbora Tupá, 6.A

Kafkova procházka

Mag. Anton Kellner / 26.3.2008

Paní Gabriela Kalinová z Kafkovy společnosti vedla Prahou studenty 8. A po stopách Franze Kafky. Projekt se udál 26. března pod vedením paní profesorky Uršuly Stoff.

Komentáře zúčastněných:

26. března se třída 8.A navzdory zimě a stresu z maturity vydala po stopách Franze Kafky pod odborným a záživným vedením paní Gabriely Kalinové. Opravdu zajímavé odpoledne! – prof. Uršula Stoff

Šli jsme židovskou čtvrtí, kde Kafka se svou rodinou žil a pracoval a kde také načerpal spoustu nápadů pro svá díla. – Jaquline

Určitě každému z nás tato chladná ´Kafkova procházka´ něco přinesla. Mně osobně zaujalo, že jsem chodila do té samé základní školy, jako chodil sám Kafka. -Karolína

Jeho knihovna byla tak pěkná, že bych si ji nejraději vzala sebou domů. – Jitka

Jak jen mohl tak subtilní muž unést na svých bedrech tak těžký život…? – Eliška

Byla zima, mrzli jsme… ale pomalu jsme v průběhu procházky museli přiznat, že Kafkův život byl očividně ještě mrazivější než vzduch venku, kvůli kterému jsme se tak třásli zimou. – Petr

Rodiče Kafku vůbec nezahrnovali láskou, ale o to láskyplněji se Kafka choval k lidem ve svém okolí. – Martin

Paradoxně ovlivnilo Kafkovo nelehké dětství jeho pozdější úspěšnou literární tvorbu. – Jan

Kafkův život byl ze všech stran utlačován chladem – jak chladem ze strany svých rodičů, tak i chladem, se kterým vnímal své okolí. – Alan

„Můj celý život jsem se bál budoucnosti, umřel jsem ale v přítomnosti.“ To si mohl Kafka pomyslet na konci svého života. Jeho život se odrazil v panu K. – Matěj

Byl jsem překvapený, že japonský režisér, který zfilmoval venkovského lékaře, navštívil také Kafkovo muzeum a do návštěvní knihy nakreslil velice působivý obrázek z jeho filmu. – Adam

Kafkova prohlídka byla pro mě vážně zajímavá, i když byla neskutečná zima. Hodně mě překvapilo, že Kafka vlastnil všechna vydání časopisu od Karla Krause. – Daniel

Matematická sloutěž Klokánek 2008

Mag. Anton Kellner / 31.3.2008

31. 3. 2008 se již po několikáté zúčastnilo nespočet studentek a studentů Rakouského gymnázia v Praze matematické soutěže Klokánek. K zodpovězení za pomoci matematických základních znalostí, logického uvažování a kreativnosti bylo předloženo žákům 30 otázek. Letos se poprvé zúčastnili také žáci z prvních dvou ročníků, tzn. ze tříd římská I a římská II.

Cílem této soutěže je probudit ve studentech radost z (matematického) přemýšlení a práce. Nápad této matematické soutěže pochází původně z Austrálie. Tam byla založena roku 1978 soutěž s názvem „Australian Mathematics Competition“. Dva francouzští učitelé matematiky byli tímto nápadem tak nadšeni, že tento nápad roku 1991 přenesli do Francie. Ke cti australským zakladatelům se od té doby jmenuje „Kangourou des Mathematiques“.

Rozloušení se Smíchovem

Mag. Anton Kellner / 19.3.2008

Dne 18. 3. 2008 byl ukončen nájemní poměr s místem Drtinová v Praze 5.

Od roku 1991 byla budova najata pro školu se 6 třídami. Už po mnoho let jsou ale její prostory pro potřeby Rakouské školy v Praze příliš malé. Dislokované vyučování v jiných budovách bylo nutností – k velké zátěži pro žáky i vyučující.

Podle školního vedení bylo plánováno už od roku 2003 stavební rozšíření budovy; vznikly tak plány generální opravy a dostavby.

Jakmile byl začátek stavby už v dohledné budoucnosti, přesídlila se škola do Holešovic, do k dnešku používané budovy, která je brána jako provizorium, ale má výhodu vyučování všech tříd pod jednou střechou.

Bohužel se ale ukázaly naše stavební plány na Smíchově z technických a také právních důvodů jako neproveditelné, takže jsme se museli s naším starým sídlem rozloučit.

Všichni doufáme, že se příslušní rozhodovatelé budou moci rychle vyslovit pro nové místo, aby umožnili výuku i za současných vnějších podmínek.

Taktéž bychom si rádi dovolili zde srdečně poděkovat paní velvyslankyni Dr. Margot Klestil- Löffler a jejím spolupracovníkům. Rakouské velvyslanectví nás podporuje již dlouho u všech potřebných kroků, které s realizací nové školní budovy úzce souvisí.

Divadelní dny mládeže v Salzburgu

Mag. Anton Kellner / 18.1.2008

Od 12. do 17. května 2008 jsme byli pozváni na mezinárodní divadelní dny mládeže v Salzburgu.

Projekt Absolvent

Mag. Anton Kellner / 12.5.2008

V pondělí 12. května 2008 se rozeběhla registrace absolventů, maturantů a studentů v rámci projektu Absolvent.

Už nějaký čas se absolventi Rakouského gymnázia dohromady se školou snaží o společnou strukturu, která umožňuje kontakt mezi absolventy a školou. Jako první krok je zde na webové stránce pro absolventy,maturanty a studenty možnost se registrovat

Informace o vývoji společenství absolventů budou předběžně zveřejněny na webových stránkách Rakouského gymnázia www.oegp.cz. V plánu je vytvořit samostatný portál, který by se zabýval výhradně aktivitami absolventů.

BiT – Biologie v týmu

Mag. Anton Kellner / 25.1.2008

Studenti z vyšších ročníků v AHS v Korutanech, kteří mají zájem o biologii, si mohou v rámci soutěže prohloubit své odborné znalosti a také si rozšířit své kompetence v metodickém postupování při práci. Pověřený učitelský tým volí každý rok nové stěžejní téma (např. Zkoumání tekoucích vod). Toto je poté zpracováno do modulů v rámci volitelného předmětu.
Přitom je kladen speciální důraz na praktickou a týmovou práci.

V předchozím roce se konalo dvoudenní zakončení souteže, u kterého skupiny po šesti (přičemž každý z nich je z jiné zúčastněné školy) musí vypracovat různá zadání. Pro školní rok využije tuto nabídku zhruba 70 studentů. Porota složená z profesorů věd, hospodářství a z dohlížejícíh profesorů pak porovnává a hodnotí výsledky a prezentace skupin. Následovně se ještě koná dvoudenní exkurze. Práce v rámci vývoje osnov a organizace je vedena samotnými podílejícími profesory při mnohých setkáních. …


Schola pragensis 22. – 24. listopad 2007

Mag. Isabella Benischek / 25.1.2008

Rakouské gymnázium v Praze se letos poprvé zúčasnilo veletrhu Schola Pragensis. Získali jsme tam nové zkušenosti a také jsme mohli vybídnout některé rodiče k navštívení naší školy v den otevřených dveří.

Iniciativa k účasti na školním veletrhu přišla od paní víceředitelky Mgr. Hany Horčicové, která projekt také vedla. Díky výpomoci paní Ing. Marcely Pejcharové a mnoha studentů byl projekt úspěšný a stal se důležitou součástí našich vztahů s veřejností.

Děkuji všem spolupracujícím!

Mag. Isabella Benischek

Den otevřených dveří na Rakouském gymnáziu
27. listopadu 2007

Mag. Isabella Benischek / 25.1.2008

Děkuji všem kolegyním, kolegům a všem žákům, kteří pomáhali den otevřených dveří vytvořit a provést. Právě příprav v pondělí 26.11. se zúčastnilo mnoho vyučujících i studentů, kteří pomáhali ve svém volném čase a přispěli tak k tomu, že ze dne otevřených dveří v úterý byl velký úspěch. Byly tam zajímavé a informativní výstavy nejrůznějších projektů Rakouského gymnázia v Praze. Můj mimořádný dík patří žákům, kteří na jednu stranu zorganizovali bufet a na druhou stranu odborně informovali rodiče jako hostesky a hostesové. Provázela je paní víceředitelka Mgr. Hana Horčicová, která organizovala oblast podávání informací a péči o navštěvující rodiče. Našemu administrátorovi Mag. Gerhardu Perstovi bych tímto také chtěla poděkovat za to, že pro nás vytvořil rámec celého dne otevřených dveří.

Byl to napínavý, zábavný a informativní den, který mohl vzniknout pouze za spolupráce vyučujících i studentů. Hodně zábavy si užila…

Mag. Isabella Benischek


Vánoční slavnost
Sdružení Rakušanů v České republice

Mag. Anton Kellner / 25.1.2008

V pondělí dne 3. prosince 2007 se v hotelu Bohemia v sálu Boccaccio udála tradiční vánoční slavnost Sdružení Rakušanů v České republice (VÖT).

Mnoho ctěných hostů následovalo pozvání prezidenta sdružení pana Mag. George Stögera; vedle toho také rakouská velvyslankyně, paní Dr. Margot Klestil-Löffler.

Fotbalový turnaj v Německé škole v Praze

Mag. Anton Kellner / 25.1.2008

Německá škola v Praze pozvala Rakouské gymnázium dne 11. prosince 2007 na první mezinárodní vánoční fotbalový turnaj.

Florbalový sportovní klub Tatran Střešovice
znovu elitou!

Mag. Anton Kellner / 25.1.2008

Od 9. do 13. ledna 2008 se konalo trofejové mistrovství evropských zemí ve florbalu v Helsinkách ve Finsku. Turnaje se zúčastnilo 8 nejlepších mužstev Evropy, z toho 6 vítězů národních soutěží, dále vítězové posledního ročníku mistrovství švédský tým AIK Stockholm a Vicemistři z Finska SC Classic.Český zástupce mužstvo Tatran Střešovice bylo jedenáctými mistry České republiky. Turnaj se hrál ve dvou skupinách po čtyřech týmech.

Exkurze Pirna

Mag. Anton Kellner / 25.1.2008

Za jasných slunečních paprsků následovalo divadlo U Uranie dne 25. ledna 2008 pozvání německo-českého kulturcentra do Schillerova gymnázia v Pirně, aby tam byla bodem programu u příležitosti dne otevřených dveří.

Nekonvenční myšlení

Mag. Brigitte Vasak-Probst / 13.1.2008

Od 10. do 12. ledna 2008 se studenti Jakub Maier (7.B) a Jakub Čermák (7.A) zúčatnili kick-off-eventu ve Vídni. Na této otevírací akci se musela najít partnerská škola, se kterou by se pak spolupracovalo na společném projektu. Oba delegovaní žáci převzali odpovědnost zpracovat projekt v jejich třídách ještě s dalšími zainteresovanými žáky a připravit pak prezentaci.

Naší partnerskou školou je bilinguální škola v Bukurešti. Naše projektové téma zní: „Společnosti v našich jazycích“. Tím je myšleno především hledání původních německých pojmů v rumunštině a češtině. Jsme zvědaví, k jakým překvapivým závěrům to povede a začli jsme se shromažďováním pojmů (např. Ahnunk, šank, štamgast, veka, mirnixdirnix,furtafurt, immerwer atd.). Všichni, které k tomu ještě něco napadá, jsou v našem projektu srdečně vítáni!

Projekt probíhá do konce dubna a bude zakončen velkým eventem v Grazu a Mariboru od 25. do 28. května, kterého se pak mohou zúčastnit 4 až 5 studentů.

Jako projektový koordinátor si přeji aktivní účast a všem zúčastněným pak hodně zábavy při práci na projektu!


Das Horror Projekt

Mag. Herbert Woi / 10.12.2007

Žáci druhé třídy souhlasili, že napíšou a ilustrují vlastní hororové příběhy a to poté, co přečetli známá americká ukázková díla. Někteří pracovali velice svědomitě; někteří zjistili, že spontánnost je při psaní cennější než starostlivé naplánování. Všechny výsledky jsou k přečtení v příloze.



Nové pohádky

Mag. Herbert Woi / 10.12.2007

Studentky a studenti první třídy v hodinách angličtiny vymysleli a sepsali moderní pohádky. Některé jsou okouzlující, některé jsou krátké a pár jich je zvláštních. Starší lidé by tím mohli získat představu o tom, jak čtrnáctiletí přemýšlejí a sní. Studentky a někteří studenti byli také ochotní svá díla ilustrovat.


Středověká Praha – dvě exkurze

Mag. Anton Kellner / 6.11.2007


22. října a 5. listopadu 2007 podnikla třída 6.B dvě výpravy a navštívila tak historické stavby 14. a 15. století. První vedla k hradu, druhá k Betlémské kapli a k novoměstské radnici. V pondělí, 22. října 2007 jsme se šli projít historií dýchajícím pražským centrem, i když nebylo moc pěkné počasí.

Zajímavá historie

Naše exkurze začala u první hradní brány, kde se zrovna střídala stráž. Obdivovali jsme jejich krásné uniformy.

Naší druhou zastávkou byla Černá věž a naši učitelé nám vyprávěli její historii: Jeden mladík se jménem Dalibor právě zde seděl ve vězení. Byl u lidu velice oblíben, protože každou neděli zde ze zármutku hrál na housle a mnoho lidí se pak scházelo pod věž, aby si poslechly ty překrásné tóny. Po delší době se ale zjistilo, že Dalibor nehrál na žádné housle, nýbrž že byl mučen a ty „tóny“ pocházely z jeho křiku.

Tento příběh se mi líbil nejvíce, proto se mi nejvíce líbila naše zastávka u Černé věže. Nicméně jsme museli našeho učitele upozornit, že si spletl věže. Dalibor byl mučen ve věži, která byla pojmenována právě po něm.

Jana Vencálková, 6.B

Pražský hrad v 60 slovech

Některé z mála rysů Pražského hradu, kterých si lze povšimnout i bez nějakého průvodce, je rozmanitost architektonických stylů, které se hojně využívaly v průběhu mnoha epoch. Fasnicující na tom je, že stavby s různými styly nevypadají rušivě a navenek působí jako plnohodnotná sjednocená hradní stavba.Kvůli tomu, že spousta z objektů byla dostavěna teprve nedávno, jsou návštevníci a turisté, kteří lační po historickém hradu, často oklámáni.

Eva Urbanová, 6.B

Katedrála sv. Víta

Když jsme se byli v pondělí podívat na katedrálu sv. Víta, pro mnoho z nás to neznamenalo nic nového. Téměř všichni z nás totiž minimálně jednou už navštívili největší klášterní budovu České republiky. Já nebyla výjimkou, ale pokaždé, když do katedrály vstoupím, upoutají mojí pozornost obrovská skleněná okna. Obdivuji tehdejší umělce, jak dokázali z malých kousků skla postavit tato okna. Takže mi vůbec nevadilo – ba právě naopak – znovu vidět tuto památku.

Anna Pézlová, 6.B

Milé žákyně a žáci! Milí rodiče!
Milé kolegyně a kolegové!

Mag. Isabella Benischek / 11.10.2007

Od 1. září 2007 mám na starost vedení Rakouského gymnázia v Praze a měla jsem v prvních týdnech čas a příležitost si obstarat přehled o velkém množství projektů i dobrých výkonů studentů. Jsem velice pyšná a šťastná, že mám tu možnost spolupracovat s tak skvělým týmem učitelů a žáků. Chtěla bych poděkovat všem, kteří mě na začátku v mojí činnosti jako vedoucí této školy podpořili a ulehčili mi tak nástup. Děkuji!

Týden ve Vídni 2007

Mag. Anton Kellner / 11.10.2007

V neděli 23. září 2007 jsme se všichni, tzn. žáci tříd 6.A a 6.B, sešli na Nádraží Holešovice. Náš vlak do Vídně měl bohužel zpoždění, ale i přesto jsme neměli dlouhou chvíli – jeden bezdomovec se začal přehrabovat v tašce pana Schachnera, našeho třídního učitele a začal v ní něco hledat; naštěstí nic neukradl. Jízda vlakem byla bezproblémová, jen na hranicích jsme zrovna byli v jídelním voze a zapomněli jsme si pasy a jízdenky v kupé. Jakmile jsme přijeli do Vídně, uvítali nás paní Mark a Jirka Jungwirth. Pak jsme šli do noclehárny pro mládež, kde jsme dostali naše pokoje a vyrazili jsme zase do města, abychom se najedli. Restaurace Zentimeter byla super. Martin si objednal 2 metry dlouhý párek a sám ho celý snědl! Pak jsme se vrátili na pokoje, umyli jsme se, vlezli do postele a těšili se na další den.

V pondělí jsme navštívili Muzeum moderního umění (MUMOK), kde jsme mohli obdivovat abstraktní díla. V odpoledních hodinách jsme se vydali dolů do krypty Habsbursků, přitom nám náš průvodce vyprávěl mnoho zajímavého o Marii Terezii i Františku Josefu II. Po výstavě jsme byli tak unavení, že jsme si museli objednat kafe ve známem hotelu Sacher. Po večeři jsme ve vídeňském Prateru oslavovali 17. narozeniny naší spolužačky Anny.

Úterek byl nejlepším dnem našeho výletu do Vídně. Byl poměrně namáhavý, ale přesto velice zajímavý. Byli jsme navštívit Historické muzeum města Vídně, Schönbrunn a pak i Zoo.K večeru nás paní Mark vzala na náměstí Schwedenplatz, kde nám dala rozchod. Trochu jsme se prošli po městě a pak jsme zalezli do místního klidného lokálu. Najedli jsme se a vyrazili na zpáteční cestu k ubytovně.

Ve středu jsme se setkali v St. Stephansdomu s ´vídeňským středověkem´. Poté jsme šli do Španělské dvorní jezdecké školy, kde se umění Lipicánů podivovali nejen milovníci koní. Odpoledne jsme jeli do kláštera Klosterneuburg. Po přehlídce byli někteří nespokojení, neboť v klášterních sklepeních nedostali nic zdarma. Večer jsme vyrazili do kina. Toto nám všem, znaveným z různých památek, přišlo skvělé a uvolňující. Především pak paní Mark, která pak jásavě poskakovala.

Ve čtvrtek jsme jeli navštívit kopuli Karlova kostela a odpoledne jsme se dočkali volna. Večer byl na programu ještě muzikál ´Rebecca´.

V pátek jsme navštívili Technické muzeum ve Vídni. Měli jsme 2 hodiny čas si prohlédnout různé zajímavé stroje a vynálezy. Mně a mým přátelům se nejvíce líbila ´komora křiku´. Mohlo se tam vejít a zakřičet do mikrofonu; vevnitř bylo měřítko, které měřilo sílu našeho křiku. Nejvíce mohla stupnice naměřit 128 db. Tomáš dosáhl 128 db a Adam dokonce 129 db. Dva nejhlasitější kluci ze třídy. Takže technické muzeum bylo vážně cool.

Snad to nebyl náš poslední pobyt ve Vídni.

Děkujeme moc za tuto cestu!

Žákyně a žáci 6.AB

Rakouské gymnázium Praha
na EXPOLINGUA Praha

17. mezinárodní vzdělávací a jazykový veletrh v Praze
9. – 10. listopadu 2007

Mag. Dr. Elmar Forster / 12.11.2007

Téma letošního EXPOLINGUA znělo „ s jazyky k dalšímu vzdělávání“ (další vzdělávání a vyučení v povolání v cizích zemích), přičemž se ve společném prostoru na stáncích prezentovali německy mluvící země k hlavnímu tématu výstavy „světový jazyk němčina“, aby dali nové impulzy k ´němčině jako cizímu jazyku´ v České republice. Pódiovou diskuzi k tématu „OEGP jako skokanský můstek k dalšímu vzdělávání v Evropě“ moderovala úvodní přednáška stv. Dir. Mgr. Hany Horčicové o OEGP spolu s přednáškou Dr. Elmara Forstera. Diskuze s bývalými studenty OEGP a nynějšími zahraničními studenty zahájila v pátek program semináře. V sobotu byl mimo to kulturní program po 45 minutových blocích, kde ze sebe to nejlepší vydala naše divadelní skupina pod vedením Prof. Ernsta Krenna v jejich divadelní hře ´Proroctví´.

Tento rok jsme na stan veletrhu dohlíželi společně s naším dlouhodobým kooperačním partnerem – Österreichisches Sprachdiplom Deutsch (bzw. ÖSD).

Cílové publikum se v pátek skládalo ze skupin studentů stejně jako z učitelského personálu z České republiky. V sobotu převažovali vybraní zájemci z pedagogického stejně jako z univerzitního oboru.

Rakouské gymnázium Praha usilovalo svou účastí na Expolingua o navázání intenzivních vztahů s veřejností. Tohoto cíle mohlo být plně dosaženo díky rekordnímu počtu navštívených na letošní 17. veletrhu Expolingua; dokonce byl značně překročen (cca. 500 rozdaných Informačních letáčků a velký zájem na OEGP jak od potencionálních studentů/vyučujících, tak od Univerzit). Jakého významu dosáhl letošní veletrh Expolingua vyjadřuje také skutečnost, že byl veletrh zahájen velvyslancem spolkové republiky Německo, velvyslancem Švýcarska i velvyslankyní republiky Rakousko. Rakouská velvyslankyně, Dr. Margot Klestil-Löffler, ocenila naši angažovanost navštívením našeho stánku stejně jako zmínkou o OEGP v průběhu jejího projevu.

Rádi bychom srdečně poděkovali všem kolegům a žákům OEGP, kteří se na veletrhu podíleli, jakožto i zejména všem přicestovalým studentům – Honzovi Kratochvílovi (Berlín – Publicistika), Markovi Sillerovi (Karlsruhe – Technická univerzita) a Veronice Pospíšilové ( Wiener Neustadt – Vysoká odborná škola)!

Pohled na Heydrichův atentát

Jaqueline Pörschmannová (8.A) / 11.10.2007

10. října 2007 navštívila skupina dějepisného semináře s panem Prof. Herbertem Woiem Kubišovu a Gabčíkovu ulici v Pražské Libni. Na tomto místě se stal 27. 5. 1942 atentát na Reinharda Heydricha, nacionalistického politika, SS- nadporučíka, vedoucího bezpečnostní policie a SD, „Zastupujícího říšského protektora“ Čech a Moravy. Přitom byl těžce zraněn a zemřel o osm dní později na následky útoku.

Dnes nám událost připomíná už jen malá památeční tabulka na staré továrenské fasádě, vyvěšena „milovníky domova“ na místě atentátu, které je celkem těžce k nalezení kvůli přestavbě ulic.

Skrze exkurzi nám byla umožněno shlédnutí místa a přiblížení samotného atentátu, přičemž jsme podnikli takovou malou cestu časem do roku 1942.